Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BakonyszücsMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Bakonyszücs, Várhegy

KORSZAKOK

Kor: őskor

Korszak: bronzkor

Alkorszak: késő bronzkor

Földrajzi, állapot leírás: A már 1735-ben is mai nevén szereplő három oldalról meredek lejtővel körülvett, mintegy 300m magas hegyet a Répahegy nyeregszerű nyúlványától egy 100m hosszú, 0,7-0,8 m magas sánccal és 0,8- 1 m mély árokkal választották el. A Huszárokelőpusztától Bakonybélbe vezető műútról, Huszárokelőpusztától D-re lévő K-i irányú dűlőútról D-re. A dűlőút vezet fel a meredek hegyre, a Gerence-patak feletti meredek fennsíkszerű hegytetőn található a lelőhely. A terület látható sáncait a 2005. évi terepbejárás során bejárták, a sáncok belsőárkosak, jól láthatóan végigfut a hegyoldal a Ki-felének felső részén. A gerincen, a sánc É-i részén erdészeti munkák során megbolygatták az úttól K-re eső részt, vízelvezető árkot húztak ide. A D-i és az ÉNy-i részen is látszik a sánc. A területtől D-re, a dombtető D-i részén, délebbre az MRT által említett jelzettnél, egy újabb belsőárkos sáncot találtak (ezt az MRT nem jelzi), ez a terület D-i részét zárja le, az itt lévő meredek plató D-i részét. Elképzelhető, hogy ez a fennsík is egy vár, vagy a vár egy része, kérdéses a várral való viszonya. Mindenesetre, a sánc alapján ez a D-i plató is régészetileg védendő, leleteket azonban itt nem találtak.

Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/67895, 2023. július 16.

GPS: É 47° 18.226 (47.303768)
K 17° 41.993 (17.699888)

Információk: Bakonykoppány-Huszárokelőpusztát Bakonybél irányába elhagyva, 300 m után indul az az erdei út keleti irányba, melyen a patak hídja után, a hármas elágazás jobb-oldali, délre tartó útján érünk a Várhegyre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció