Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DöllersheimAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Templom, kórház

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Döllersheim templom

A döllersheimi, Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt templom építésének időpontja, amely eredetileg az altpöllai plébániához tartozott, nem ismert.

A román korban a templom egy keskeny hajóból állt, feltehetően négyszögletes kórussal, és a 14. század második felében a nyugati toronnyal és két oldalhajóval bővült. A 15. század elején gótikus kórust építettek. A templomhajót, amely egy 1427-es huszita támadás után súlyosan megsérült, a 15. század második felében lebontották és újjáépítették.

1620-ban - a harmincéves háború idején - az öt oltárral rendelkező templomot kirabolták. 1629-ben a templom új, Szent Miklósnak szentelt oltárt kapott Hanns Albrecht Freiherr von Lambergtől, Ottenstein birtokosától, amelynek oltárképe még 1910 körül is fennmaradt. 1859-ben új főoltárt emeltek.

1919-ben emléktáblát helyeztek el a plébániatemplom kapujában az első világháborúban elesettek és eltűntek emlékére a döllersheimi plébániáról.

A döllersheimi plébániát, mint a térség utolsó, a kitelepítés által érintett plébániáját 1942. október 1-jén az illetékes egyházi hatóságok feloszlatták.

1976-tól a döllersheimi plébániatemplom romjai műemlékvédelmi kezelésben részesültek. Többek között a templomhajó új tetőt kapott, amelynek hajlásszöge azonban nem felelt meg az eredetinek. A kórus boltozatát, a két oldalhajót és a nyugati galériát is restaurálták. 1981 óta a döllersheimi plébániatemplom, a temető és a kórház már nem tartozik a katonai zár alá vont területhez, és bármikor látogatható. 1981 óta a templomot eredeti állapotában állították helyre.

A templom 1986. szeptember 13-án kapta meg az egyszerű egyházi felszentelést Franz Žak püspök által. Ismét Péter és Pál apostolok patronátusa alá került, de a "Béke-templom" nevet kapta. A kényszerbetelepítés kezdetének 50. évfordulója alkalmából 1988. május 23-án ökumenikus istentiszteletet tartottak, amelyet az ORF élőben közvetített a televízióban.

https://de.wikipedia.org/wiki/Friedenskirche_D%C3%B6llersheim

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Döllersheimet már 1143-ban említik, egy Chunradus des Tolesheim, 1272-ben egy Rapoto de Tolrshaim, akinek vára valószínűleg a plébániatemplom melletti dombon állt. A husziták 1427-ben lerombolták, 1620-ban ismét leégett. 

Az egykori plébániatemplomot, amelyet most részben felújítottak, Szent Péter és Pál tiszteletére szentelték fel. A 15. században épült, nagyjából arányos csarnoktemplom, 1380 körül épült, kiugró nyugati törzzsel és egy külön hozzáépített, erősen megemelt, monumentális, 5/8-os záródású, 1420 körül épült kórusrésszel, amelyben még ma is láthatók a nagyméretű keretes ablakok és a kiugró, mélyen tagolt támpillérek maradványai. Az út kanyarulatánál (Allentsteig felé vezető kereszteződés) állt egykor a Bürgerspital, 1600 körül épült, egykor figyelemre méltó torony alakú középső épület kereszt alakú szárnyakkal; kerek ívű nagy ablakokkal; ma "romként" őrzik.

http://www.poella.gv.at/Friedenskirche_Doellersheim_1

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kórház: Döllersheimben már 1592 körül állítólag létezett egy kápolnával rendelkező polgári kórház (WIEDEMANN, Gesch. 26. ábra Döllersheim, plébániatemplom, d. Reformation u. Gegenreformation 11 623). Hans Franz gótikus szentségháza (25. o.) Báró von Lamberg, Ottenstein birtokosa adományozta.

1660. január 2-án kelt végrendeletében kórházat adományozott tizenkét elszegényedett alattvaló számára Döllersheim vásárvárosában és még ugyanabban az évben megkezdte az építkezést. Halála után, 1666-ban özvegye, Maria Constantia, született von Questenberg, fejezte be a kórházat és a kápolnát. 

A kápolnát 1786-ban kormányrendelettel megszüntették. 1804-ben az egész kórház leégett, de a régi formájában újjáépítették. A kápolnát ekkor teljesen elhagyták, és lakóházakat építettek a helyére.

https://diglib.tugraz.at/download.php?id=537075f5aa487&location=browse

GPS: É 48° 37.224 (48.620407)
K 15° 18.634 (15.310567)

Információk: a Rastenfeld-Horn 38-as számú főútról Zieringsnél ágazik le ÉNy-i irányba, az L75-ös Allentsteig felé tartó mellékút. Ezen az úton Brugg település után a derékszögű kanyarban található Döllersheim elhagyott településének 16.-ik századi kórháza. A kórház feletti dombon látogatható meg a település középkori temploma.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció