Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VárvölgyMagyarországZala vármegyeZala történelmi vármegye - Kis-Láz-hegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Várvölgy—Kis-Láz-hegy

(...) Az őskori földvárat és sáncát elsőnek Dornyay Béla ismerte fel, aki 1934-ben így ír róla: „Ördögkű. 348-as nyereg. Ez a kocsiűt jobb és bal oldalán tört bazaltkőből álló, óriási bazalttorlasz, mely az egész Kis (391 m) és Nagylázhegyet (344 m) bekerítő óriási, korai vaskorszakbeli földvárnak a kapuja lehetett, s az ősember védelmi szempontból hordta ide össze ezt az óriási kőtorlaszt... A Kis- és Nagylázhegy hatalmas bazaltplatóján keresztül érintjük a Csuhus tavat, a Vörösföld-tetőt (369 m) és a Delelő tavat (szárazságban kiszáradnak) s innét Kelet felé a Kutyaeresztő nevű meredek bazaltsziklafal tetejére érünk."

(...) Ezután a lelőhelynek csak rövid említéseivel találkozunk, valamennyi helyen a későbronzkorba—koravaskorba datálva.

(...) A későbronzkori földvárat magába foglaló hegy több régészeti lelettel szolgált már az elmúlt több mint száz év alatt, az őskornak ugyanebből a korszakából.

(...) Az őskori telep, a felszínen és a bánya szélén a felső rétegben található nagy mennyiségű cserép alapján az egész fennsíkra kiterjedt. Mesterséges erődítésnek azonban csak a déli végében találjuk nyomát. A többi részen a hegy pereme oly hirtelen törik le a rendkívül meredek, helyenként sziklás oldalba, hogy nagyobb méretű mesterséges erődítésre (sáncra) aligha volt szükség, a feltételezhető palánknak viszont semmi nyoma sem maradt a felszínen.

(...) az őskori telep és a bevezető út védelmét két rövid, de nagy méretű sánc jelentette, amelyeknek a megközelítését még nagy kiterjedésű kőhalmaz is nehezítette. E két rövid sáncon kívül más sáncot nem találtunk. A nyugati sánc folytatásaként, a fennsík déli peremén kb. 400 m hosszan, a perem éles kanyaráig hol határozott, hol elmosódott, feltehetően mesterséges terasz húzódik, több helyen megszakadva. E délnyugati sarok alatt, mintegy 15 méterrel alacsonyabb szinten, a hegyoldalban kb. 60 m hosszan feltűnő, de természetes eredetű terasz húzódik. Ehhez hasonló suvadásos terasz alakulat a hegy keleti pereme alatt is található. A keleti sánctól északkelet felé húzódó peremen nem találtuk nyomát a felszínen mesterséges erődítésnek, az ittott mutatkozó csekély domborulat — nézetünk szerint —természetes alakulat.

(...)

Nováki Gyula—Skerletz Iván: Várvölgy—Kis-Láz-hegy későbronzkori földvára

GPS: É 46° 53.091 (46.884857)
K 17° 19.252 (17.320869)

Információk: a várvölgyi szőlőhegyről érhetjük el a piros sáv jelzésű turistautat, melyen az Ördög-kövekig mehetünk. Innen a várterület szabadon bejárható.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció