Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sztancsafalva - Stanciova - СтанчевоRomániaBánságTemes történelmi vármegye - Borzlyuk (Grădişte)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Sztancsafalva-Borzlyuk

A középkori Temes és Arad vármegyék területén volt egy jelentős kiterjedésű borzlyuki uradalom. Az ottani castellum első felbukkanásakor – 1483-ban – az alsólendvai Bánfiaké volt. Kerülete 1506-ban már Solymos várhoz tartozott s úgy tűnik, ez a kapcsolat már jóval 1483 előtt keletkezhetett.

Van azonban egy bökkenő! Sajnos az egykori Borzlyuk mezőváros és castellum eltűnt a térképről. Tudnunk kell, hogy a 15. századtól kezdődően a 18. század elejéig a középkori dél-magyarországi területek településhálózata szenvedte el a legkomolyabb károkat. Mégis, a legtöbb település a legdurvább viszontagságok ellenére is fennmaradt valamilyen formában (legrosszabb esetben földrajzi névként). Borzlyuk esetében azonban erről sem beszélhetünk!

Engel Pál (1938-2001), a múlt század egyik legtehetségesebb történésze azonban a török adóösszeírásokat és a térképeken fennmaradt neveket felhasználva, hatalmas munkával összeillesztette a szétszóródott mozaikszemeket s újra kirakta a középkori országterület részletes térképét. Neki köszönhetően tudjuk, hogy Borzlyuk leginkább a Temespéteri (Petrovaselo) és Sztancsafalva (Stanciova) közti területen keresendő.

https://djnaploja.wordpress.com/2019/05/31/felfedezendo-var-borzlyuk/

 

A helyszín a  Gyertyámos patak felső folyásának bal oldali alsó teraszán található. A lekerekített sarkokkal rendelkező, négyzet alakú erődítmény, a felszínen is látható, a polgári település a castellum K-i és ÉK-i oldalán helyezkedik el.

Az erődítmény, amelynek területe kb. 35 x 35 m-es, az É-i, K-i és D-i oldalán árok veszi körül, amelynek megőrzött mélysége kb. 0,5 m. A nyugati oldalon az árokkal való megerősítés a terep alakja miatt szükségtelen volt mivel az a Gyertyámos-patak felé lejt.  Az erődítmény  kb. 8 m-rel a fent említett patak ártere fölött van, feladata  a Gyertyámos-patak mentén vezető út ellenőrzése volt.

Forrás: http://ran.cimec.ro/

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 53.166 (45.886108)
K 21° 34.905 (21.581747)

Információk: Sztancsafalvát É-ÉK-i irányba elhagyva a jól járható makadám úton, 500 méter után egy elágazáshoz érünk, itt az É-i irányba tartó uton haladunk tovább. Az elágazástól 800 méterre egy parkoláshoz alkalmas helyet keresünk. Parkolás után a mezőn, majd a patakon (száraz medrén) keletre tartva 200 után érünk a castellum területére.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció