Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Csernegyház - CerneteazRomániaBánságTemes történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Csernegyház, Vár

A területet a romániai régészeti topográfia a középkori erődítések közé sorolja.

A lelőhely egy sík, szigetszerű területen fekszik, mivel a Beregszó patak folyása révén egyértelműen elhatárolódik a környezettől, amely teljesen körülveszi a leletek által elfoglalt területet. A jelenlegi kanyarulat, amely egykor a patak egy aktív vízfolyása volt, elszigeteli a területet a környezettől és egy valódi védőárkot képez, amely még ma is jelentős méretekkel rendelkezik (kb. 10 m széles és akár 3 m mély).

A lehetséges erődítmény pontos datálása kizárólag a vakondtúrások által napvilágra hozott kerámiatöredék alapján nehezen meghatározható. A megfigyelt elemek azonban a helyszín kiváló stratégiai helyzetével együtt maximálisan indokoltá teszik a terület kutatását. A felmérés a továbbiakban pontosítani fogja ennek a lehetséges középkori erődítménynek a szerkezetét és kronológiáját. A területet minden oldalról körülvevő vizesárok megjelenése alapján nem kizárt, hogy az egykori vízfolyás emberi eredetű fejlesztés.

Forrás: http://ran.cimec.ro

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 50.439 (45.840649)
K 21° 16.044 (21.267406)

Információk: a várterület a település keleti végében, a Temesgyarmat irányából bevezető út északi részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció