Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szörényvár - Drobeta-Turnu SeverinRomániaBánságSzörényi bánság történelmi vármegye - Vodica kolostor (Mănăstirea Vodița)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szörényvár, Vodica kolostor

A Vodiţa kolostort Nikodémus szerzetes alapította Vladislav  (1364-1377) vajda uralkodása alatt. A romok kronológiája sok vita tárgyát képezte. Az 1928-ban, amikor V. Drăghiceanu a feltárt és mindenki által Nikodémus alapításával azonosított háromkaréjos templom romjai alatt egy másik, egyszerűbb alaprajzú templom alapjait fedezte fel, Drăghiceanu úgy vélte, hogy ez utóbbi a XIII. századból származik, egyetlen érvként a másik templomhoz viszonyított előzményeit hozta fel. Ezt a nézetet több ismert mű is átvette és terjesztette, bár egyes szakemberek más véleményen voltak. 

Az 1970-ben végzett ásatások új adatokkal próbáltak szolgálni a Vodiţa romjainak kronológiájával kapcsolatban. A templom északi oldalán, az egyetlen olyan területen, ahol az 1928-as ásatások nem érintették a rétegrendet, sikerült tanulmányozni a kolostor fennállásának különböző szakaszainak megfelelő rétegek egymásutániságát. Az első templom (Vodiţa I) fennállása alatt felhalmozódott lerakódást jelentő, meglehetősen vékony réteg és a második templom működésének első szakaszából származó réteg (Vodiţa II) között tökéletes folytonosság van. Az első templomot lebontották, és helyére a második templomot építették. Amint az ásatások eredményei és az okleveles feljegyzések mutatják, a 15. század végéig vagy a 16. század elejéig használták. 

Miután ekkor már nem használták (a használaton kívüli időszakokat nagyon vastag, steril lerakódások jelzik), a 18. század végén újjáépítették, majd az 1716-1718-as osztrák-török háborúban elszenvedett pusztítást követően végleg elhagyták. Az első templom kezdetétől a XV. század végéig vagy a XX. század elejéig tehát tökéletes folytonosság áll fenn, ami azt mutatja, hogy a második templom nem egy új alapítás egy olyan helyen, ahol régi romok álltak, hanem egyszerűen egy másik helyére épített épület. Emiatt, és figyelembe véve, hogy a 14. század utolsó feléből nem találtak semmit, feltételezhető, hogy az első templomot (Vodiţa I) 1370 körül alapították, a második (Vodiţa II) pedig valamivel később, valószínűleg a 15. század elején épült. Az 1970-es ásatások azt is feltárták, hogy a nyugatra lévő pincék romjai a második templom építésének első szakaszaihoz (XV. század) tartoznak. 

Forrás: GH. I. CANTACUZINO - AZ EGYKORI VODIȚAI KOLOSTOR ROMJAINAK KRONOLÓGIÁJÁVAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK

GPS: É 44° 0.000 (44.000000)
K 22° 0.000 (22.000000)

Információk: a Vaskapu vízi-erőműtől 7 km-re az orsovai országúttól ágazik le északi irányba az a táblákkal jelzett út melyen a kolostorhoz juthatunk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció