Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Drenkova - DrencovaRomániaBánságKrassó-Szörény történelmi vármegye - Sirinia kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Drenkova-Kozlatelep - Szent Miklós kolostor

A Sirinia patak jobb partján 2002-ben végzett ásatások során azonosították az azonos nevű, Szent Miklósnak szentelt, 12-16. századi ortodox kolostor romjait. 

A kolostor a "La Mănăstire" nevű helyen került feltárásra. A műemlék a középkor középső időszakához tartozik, a többi román ortodox templommal való alaprajzbeli hasonlóságok szerint és bizánci stílusban épült.

A kolostor csak az 1554-1573 közötti ''deftere'' nevű oszmán dokumentumokban szerepel, ''Sirinia kolostor, Szent Miklós'' (Manastir i Sirinya, Isveti Niqola'') elnevezéssel, amely a közelében lévő falvakra is utal: Sirinia (1554-ben elnéptelenedett), Drenkova, Berszászka és Debeli Lug.

A templomépület alapja 0,80 méter mély és 1,10 méter széles, folyami kőből és mészhabarccsal készült.

A siriniai kolostor és a környező falvak a középkori Drenkova (Dranko) erődítmény területén helyezkedtek el, amely egyike volt a Duna számos védelmi és őrvárának, amelynek romjai ma is láthatók a Duna vizében, Berszászka község egykori folyami kikötőjének helyén.

https://www.cniptmoldovanoua.ro/ruinele-manastirii-ortodoxe-romane-sirinia/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 44° 37.146 (44.619095)
K 22° 0.906 (22.015108)

Információk: a feltárt kolostor alapfalait, a Lászlóvára és Szinice közötti útszakasz Kozlatelepről Bigér irányába leágazó keskeny aszfaltozott út első nagy kanyarulatából induló földúton kereshetjük fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció