Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

AltenburgAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Tursenstein (Ödes Schloss)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Altenburg - Tursenstein

Poigen-Rebgau-t Stein várának alapítójának tekintik. Weltin szerint az alapítás feltételezhetően a mailbergi vereséget követő időszakban történt, Adalbert gróf és fiai kapcsán. A 12. század elején egy Wolfker v. Stein jelenik meg az oklevelekben, aki később Gf Wolfker v. Nalbként azonosítható. Már a 12. században a Gfn. v. Poigent rövid időre a Gfn. v. Hohenberg követte, később a vár VI. Leopold birtokába került, majd a Babenbergek alatt a várat hűbéruraknak adták, akik közül egyikük sem ismert. Újra említik 1265-ben, amikor II. Ottokár számos várat leromboltatott, köztük "der Purchstal genannt der Stayn ...". 1288-ban Heinrich v. Stein feltételezhetően Sonnberg hűbérbirtokosa volt. 1337 előtt a székhely a Sonnbergiekkel rokonságban álló Tursenekre száll. 1337-ben Reinprecht the Ture-t az uralkodó a "Stain auf dem Champ"-mal ruházza fel, és engedélyt kap a vár újjáépítésére és bővítésére. Halála után 1367-ben Ulrich v. Pernsteinre száll, aki 1377-ben Ulrich v. Maissau-nak adja el. A várat 1396-ban IV. sz. kir. Albrecht az Altenburgi Apátságnak adja, amely jelentős kártérítés ellenében lebonthatja a székhelyet. 1419-ben már "arról a kietlen helyről, ahol egykor Tursenstain vára állt", ismert egy jelentés.

Forrás: http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/2306

GPS: É 48° 37.782 (48.629704)
K 15° 36.326 (15.605436)

Információk: az altenburgi kolostor parkolójában hagyhatjuk gépkocsinkat. A kolostor DNy-i sarkától indul az a jelzett turistaút melyen Tursenstein várát felkereshetjük. A jelzések igen hiányosak, de minden útkereszteződésnél táblák segítik a tájékozódást.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció