Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

VászolyMagyarországVeszprém vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Nagyvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Vászoly, Öreghegy (Nagyvár)

A fennsík É-i végét földből és kövekből vegyesen rakott sánccal földvárrá alakították. Az erdős, füves felszínű földváron mindössze jellegtelen őskori cserepeket találtunk. (Torma, 1965.).

A hagyomány szerint Vazul vára állott Vászoly határában. A minden bizonnyal őskori földvárat 1433-ban már csak helynévként tartották számon. Ma tévesen a földvártól Ny-ra fekvő hegyet nevezik Nagyvártetőnek, egy 1818-ben készült térképen még a valóságnak megfelelő helyen találjuk a "Nagyvár" feliratot.

Magyarország Régészeti Topográfiája 2, Veszprém Megye Régészeti Topográfiája, A Veszprémi Járás, Akadémiai Kiadó, Budapest 1969, 223 oldal

GPS: É 46° 55.927 (46.932110)
K 17° 46.634 (17.777233)

Információk: a földvárat Vászoly dél-keleti részén, az Öreghegy ÉK-i végében tudjuk felkeresni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció