Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KávaMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Várhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Káva, Várhegy

Tápióság (Káva), Várhegy, B: A földvár Káva és Tápióság határán található; a szakirodalomban mindkét községnévvel előfordul. A tápiósági részt szántják, a másik rész bozótos erdő. A szántásban, légi fotókon szépen kibontakozott a sáncárok és kívül a sánc, a bokros felületen a növényzet csak igen gyengén utalt az egykori erődítésre.

Terepbejárás,felmérés: A Várhegy a falutól Ny-ra kb. 5 km-re, a Hosszú-völgy K-i oldalán húzódó ÉNy-DK irányú dombhát ÉNy-i végén található. Tszfm. 155,9 m, a völgy feletti rel. mag. kb. 25 m. A kb. 80 m átmérőjű plató alatt a Ny-i oldalon kb. 3 m-rel lejjebb terasz húzódik (szélessége 10-13 m). Ez a terasz az É-i oldalon árokban folytatódik, amely követhető a K-i és D-i oldalon is. Délen beletorkollik a teraszba. Az árok mélysége 2-3 m, szélessége kb. 50 m. Az árok külső oldalán - elsősorban a K-i oldalon - jól kivehető sánc húzódik. Ennek magassága az árok fenekétó1 kb. 2-3 m.

Az április 24-én végzett terepbejáráson igen sok, a hatvani kultúrához tartozó edénytöredéket, valamint állatcsontot figyeltünk meg. Hasonló korú cserepek találhatók az erődített telepen kívül is.

Elkészítettük a geodéziai felmérést is. A szántott részen nagyon szépen látszik az egykori sáncárok. Az erdős, bozótos részen, a dombtetőn elég sok a bolygatás is (valószínűleg kincskereső gödrök). Az egykori sáncárok és sánc a várnak ebben a részében terasz formában maradt fenn.

Forrás: Miklós Zsuzsa Légi régészeti kutatások 2006-ban, RÉGÉSZETI KUTATÁSOK MAGYARORSZÁGON 2006, https://epa.oszk.hu/03400/03447/00010/pdf/EPA03447_regeszeti_kutatasok_2006_137-146.pdf

GPS: É 47° 21.913 (47.365223)
K 19° 35.232 (19.587194)

Információk: Káva, Petőfi Sándor utca északi végétől 600 m-re északra kereshetjük fel a földvárat, a Gombai patak fölötti magasparton.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció