Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Stara DrenčinaHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Drenczina vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Stara Drenčina - Drenczina vára

A települést 1215-ben „praedium Drencina” néven említik először. 1217-ben „Drenchina”, 1541-ben és 1544-ben „Drenchyna”, illetve „Inferior Drenchyna” alakban szerepel a korabeli forrásokban. 1597-ben már várát is említik „Drenczina” néven. A vár a 16. század vége felé épült, 1597-ben már említik. A kulpamenti védelmi rendszer része, Sziszek egyik elővára volt. A török határ délre tolódása miatt a 17. század végére szerepe megszűnt.

A vár helyére épült Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt kis fakápolnája. Első írásos említése 1696-ban történt. 1731-ben teljesen felújították, ekkor építették tornyát is. Még a 18. században előcsarnokot is kapott. A főoltár 1740-ben készült, amikor az épület belsejét is kifestették. az épület faszerkezete az idők folyamán súlyos károkat szenvedett, ezért mennyezetét, tetőszerkezetét nemrégiben felújították.

forrás: Wikipedia

GPS: É 45° 28.458 (45.474304)
K 16° 19.355 (16.322582)

Információk: a település főútja mellett kereshetjük fel a fatemplomot, melyet a vár helyére építettek.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
erődített kolostor
Csíkszeredaerődített kolostor
Fehérló-tanya
TiszabábolnaFehérló-tanya
Keresési előzmények
Stara Drenčina - Drenczina vára