Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Stara DrenčinaHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Drenczina vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Stara Drenčina - Drenczina vára

A települést 1215-ben „praedium Drencina” néven említik először. 1217-ben „Drenchina”, 1541-ben és 1544-ben „Drenchyna”, illetve „Inferior Drenchyna” alakban szerepel a korabeli forrásokban. 1597-ben már várát is említik „Drenczina” néven. A vár a 16. század vége felé épült, 1597-ben már említik. A kulpamenti védelmi rendszer része, Sziszek egyik elővára volt. A török határ délre tolódása miatt a 17. század végére szerepe megszűnt.

A vár helyére épült Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt kis fakápolnája. Első írásos említése 1696-ban történt. 1731-ben teljesen felújították, ekkor építették tornyát is. Még a 18. században előcsarnokot is kapott. A főoltár 1740-ben készült, amikor az épület belsejét is kifestették. az épület faszerkezete az idők folyamán súlyos károkat szenvedett, ezért mennyezetét, tetőszerkezetét nemrégiben felújították.

forrás: Wikipedia

GPS: É 45° 28.458 (45.474304)
K 16° 19.355 (16.322582)

Információk: a település főútja mellett kereshetjük fel a fatemplomot, melyet a vár helyére építettek.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció