Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GojloHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Törökvár (Turčak - Gradina)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Gojlo – Törökvár

Annak a dombnak a keleti lejtőin, amelyen Gojlo falu található Sisak-Moslavina megyében, van egy Turčak nevű erőd. A lelőhelyet röviden említi a korábbi szakirodalom (Bobovec 2003: 80; Register 1997: nem. 214).

A várat a déli és nyugati oldalon  4 m széles sáncszakasz veszi körül. A nyugati oldalon az árok kb. 10 m széles és kb. 8 m mély. Északi és keleti oldalon oldalán sánc és árok nincs, a középső magaslat természetesen meredeken ereszkedik le egy mély síkságba. A vár területtől nyugatra levő fennsíkon vörösre sült földdarabok maradványai kerültek elő - valószínűleg egy kemence. A középső magaslaton ásatásokat nyomai vannak, a helyiek szerint a zágrábi régészek ásatásáé.

A helyiek elmondása szerint emberi csontokat is találtak a helyszínen, egy kardot és „egy gojlói férfi aranyérmét talált”. Felderítésünk során több, a 16. század elejére datálható kerámiaedény felszíni töredékét is észleltük, a leleteket nem gyűjtöttük össze.

Forrás: Tatjana Tkalčec - Rekognosciranje srednjovjekovnih gradišta na području bilogorskog kraja i Zapadne Slavonije 2011. g. Field survey of the mediaeval earthen fortications in Bilogora region and the Western Slavonia during 2011

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 28.698 (45.478298)
K 16° 51.318 (16.855301)

Információk: a gojloi iskola mögött indul az az erősen elhanygolt földút amely a várhoz vezet. Az út 1 km, szintkülönbség 60 m.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció