Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Hum BistričkiHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Pinja

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Hum Bistricki - Pinja

Pinja nemesi városa 1295-ben jelenik meg először és egyetlen alkalommal. Az azonos nevű birtok központja volt a Pinja patak mentén és magában foglalta a területet a Medvednica északi lejtőitől egészen a Krapina folyó jobb partjáig.

Lelja Dobrinović szerint az erőd a Vuglenjak-dombon található vagy Donja Selnicán a falu központi részén. Miután mindkét helyet bejártuk megállapítottuk, hogy a jelzett helyeken nincs nyoma Pinja várának. 

Ezekután kezdtük vizsgálni Kušića Gradina helyet, amely Kušića falutól délre, amely egy dombon emelkedik a Pinje-patak felső szakaszán. És valóban, a vár helyét egy kisebb, kissé észak-déli irányban megnyúlt ovális földnyelven azonosítottuk, ahol a Medvednik meredek északi ágban végződik, így délről a legkönnyebben megközelíthető. Bár semmi nyoma nem maradt a terepkonfiguráció és analógiák alapján tudjuk feltételezni egy kisebb, föld-töltésből álló erődítmény létezését, palánkkal és védőtoronnyal a közepén. Az ilyen jellegű rekonstrukció igazolására, a helység neve is magáért beszél, Gradina, mely kétségtelenül egy egykori erőd helyét jelzi. Felmerül azonban a kérdés, hogy a hely valóban azonosítható-e az elveszett a nemesi hellyel, Pinja? Tézisünk alátámasztására több tény is van. Először is a vár a Pinja patak fölé emelkedik. Másodszor, is a patak a nevét kétségtelenül a rég elveszett erődről kapta. Harmadszor, a Medvednica északi lejtőin a Krapina folyóval való összefolyásáig sehol nincs azonos vagy hasonló nevű helység. Negyedszer, a patak menti területen 1295-ben volt egy nemesi város, Pinja. További megerősítést adnak nekünk Pinja nemesi városának ilyen jellegű elhelyezkedéséről az adójegyzékek a 16. század második feléből. Az 1580-as jegyzékben a patak mentén Pinját utoljára említik. Tizennyolc évvel később Gradina falu először jelenik meg ugyanazon a területen. Tekintettel arra, hogy Gradina községet bejegyezték 1598-ban a Pinja-patak mentén vagy közvetlenül mellette fekvő falvak csoportjában igen nagyon valószínű, hogy Pinja és Gradina egy és ugyanaz a falu. Gradina falu emléke a mai Kušić feletti, a pataktól nem messze fekvő helység nevében maradt fenn. Pinja, nagyon valószínű, hogy a mai Kušići Gradina falu helyén található.

Forrás: Krešimir Regan - SREDNJOVJEKOVNE OBRAMBENE GRAĐEVINE PORJEČJA KRAPINE (II.)

 

GPS: É 45° 59.821 (45.997021)
K 16° 5.125 (16.085424)

Információk: a várhelyet a feltöltött térképek segítségével, GPS használatával ajánlott felkeresni. A várhelytől északra levő házakig gépkocsival el lehet menni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció