Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Mustafina KladaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Váralja ferences kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Mustafina Klada, Váralja ferences kolostor

A 13. században a falu keleti határában a Monoszlói-hegység egyik magaslatán építették fel Košutgrad várát. A vártól kissé távolabb, mert nem volt elegendő terület a Űnővár-Košutagrad alatt, a Podgradski Jarak nevű patak partján épült a főként kereskedők és kézművesek lakta Váralja (Podgradska) település. A településnek temploma is volt, melyet Szent Márton tiszteletére szenteltek és amelyet 1334-ben említenek először. Nem volt nagy a területe, viszont sűrűn lakott település volt. A falut árokkal vették körül. A lakosság számára jellemző, hogy 1501-ben a plébános mellett káplán is szolgált itt. A vár és a település birtokosa a 14. század végén monoszlói Csupor István fia János volt. A család egyik tagja Csupor Demeter volt 1442 és 1465 között a zágrábi püspök. Az ő idejében építették fel a váraljai (podgradskai) ferences kolostort, melyet Szűz Mária mennybemenetelének szenteltek, maradványai ma is láthatók a falu felett, a patak bal partján.

A 16. században rövid időre elfoglalta a török. valószínűleg ekkor pusztult el a középkori falu. Mivel a vár is elpusztult a falut sem telepítették be újra. Helyette innen nyugatra a hegység lábánál új falut létesítettek, mely a Mustafina Klada nevet kapta. 

Forrás: Wikipedia

GPS: É 45° 39.425 (45.657089)
K 16° 38.273 (16.637875)

Információk: Mustafina Klada déli részén indul az az aszfaltozott, majd kőzúzalékos út dél-keleti irányba, mely hamarosan észak-keletre fordul melyen a kolostorromhoz juthatunk. Az út szélén jelzik a kolostor területét.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció