Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

DöbröközMagyarországTolna vármegyeTolna történelmi vármegye - Tűzköves

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

DÖBRÖKÖZ-TŰZKÖVES

A falutól ÉNy-ra kb. 3 km-re emelkedő dombot három oldalról vizenyős rét határolja: É-i csúcsánál folyik a Szarvasdi-árokba egy É-D-i irányú vízfolyás. A lelőhely É-i vége 3 oldalról elég meredek, D felől azonban csaknem vízszintesen folytatódik. Tengerszint feletti magassága 147,5 m, a völgyek feletti relatív magassága kb. 24 m. Ny-i szélén halad a ma már használaton kívüli Tamási - Dombóvár közötti vasútvonal.

A lelőhelyet első ízben Wosinsky Mór említi: elsősorban a „tűzkövekkel” foglalkozik, de azt is jelzi, hogy a községi elöljáróság jelentése szerint edénytöredékek is találhatók itt.

Terepbejárás

1962-ben Torma István végzett itt terepbejárást. Annak ellenére, hogy bejárásakor kukorica volt a területen, rengeteg cserepet talált: ezek túlnyomó többsége a zóki kultúrához tartozik (zóki tálak díszített töredékei, egyéb díszített zóki cserepek. Három-négy darab szép újkőkori vonaldíszes darabot is talált. Néhány kevésbé jellegzetes cserép alapján arra következtetett, hogy a település a bádeni kultúra időszakában is lakott volt. A lelőhelyen nevének megfelelően kovaszilánkok is voltak, ezenkívül  kőbalta töredéket és kevés paticsot is gyűjtött.

1999. március 22-én a Döbröközi TSZ munkatársa, Gugyerás Ferenc értesített, hogy szántásnál igen sok edénytöredéket és állatcsontot találtak, és a felszínen sok szürke foltot figyeltek meg. Egyidejűleg értesítette a szekszárdi múzeumot is, ahonnan Ódor János és Gaál István ment ki helyszínelni. A szántásban igen sok korabronzkori cserepet és csontot, valamint kevés újkőkori leletet gyűjtöttek.

Korhatározás

Az eddigi felszíni leleteket Kulcsár Gabriella dolgozta fel.K Szerinte a lelőhely a késő vucedoli és korai somogyvár-vinkovci időszakokban egyaránt lakott volt. Ásatás nélkül azonban nem dönthető el, hogy az erődítést melyik kultúra népe készítette.

Forrás: MIKLÓS ZSUZSA - TOLNA MEGYE VÁRAI - Históriaantik Könyvesház Kiadó Budapest, 2007, 60-64 oldal

GPS: É 46° 26.838 (46.447296)
K 18° 11.722 (18.195372)

Információk: Döbrököztől nyugatra, a főútról indulő mezőgazdasági utakon kereshető fel a várhely.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció