Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZsámbokMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Kerek-halom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Zsámbok - KEREK-HALOM

28/4. KEREK-HALOM: 2006., Miklós Zsuzsa légifényképezése. A falu Ény-i szélén, a Hajta-patakra enyhén lejtő dombon helyezkedik el a földvár. A gödöllői Petőfi isola gyűjteményében Zsámbok-halom lelőhelyű, hatvani kultúrás kora és középső bronzkori cserepek is találhatók. A területen 1992-ben Csongrádiné Balogh Éva feltárása nem hozott régészeti objektumot. Véleménye szerint egyrétegű földvárról van szó. Miklós Zsuzsa többször készített légifotót a várról, régészeti anyagában egyaránt említ hatvani és mészbetétes anyagot. Zsámbok ÉNy-i részén, a Bőgő-völgy keleti részén, a Kerek-halom ÉNy-i peremén előkerült terepbejárási kerámiaközépső bronzkori. A lh. beleesik az MRT 28/4. lh. területébe.

Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/63896, 2023. szeptember 16.

Zsámbok, Kerek-halom (MRT 13/3 k. 28/4 lh.), B: A bronzkori földvár a falu szélén, patakra enyhén lejtő dombon helyezkedik el. A sáncárok lesarkított négyzet alakú, sötétbarna sáv, ezt övezte az erősen szétszántott sánc világos foltja. A védett terület közepén sötétbarna folt, körülötte pedig szürkés talaj volt megfigyelhető. A bronzkori földvár árka - sötét csíkként- igen jól látható a felvételeken. Forrás: Miklós Zsuzsa - Légi régészeti kutatások 2006-ban 

Zsámbok, Kerekhalom (MRT 13/3. köt. 28/4. lh., KÖH) 26525), B: A Hajta-patak felett emelkedő dombon, szántásban, illetve éppen kelő kukoricában látható a földvár: az árok lesarkított négyszög alakú, a védett terület világosabb színű. Középpontjában sötétbarna elszíneződés figyelhető meg. Forrás: Miklós Zsuzsa - Légirégészeti kutatások 2011-ben

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 33.114 (47.551907)
K 19° 35.902 (19.598368)

Információk: a településről ÉNy-ra kivezető úttól ÉNy-ra, emlékkő jelzi a vár helyét.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció