Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BalatonszabadiMagyarországSomogy vármegyeVeszprém történelmi vármegye - Siómaros-Sashalom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Siómaros-Sashalom

NÉVVÁLTOZATOK

Homokbánya, November 7. Tsz, Sashalom, Siómaros-Basahalom, Siómaros-Sashalom

LELŐHELY ADATOK

Lelőhely azonosítója: 19395

Település: Somogy - Siófoki járás - Balatonszabadi

Lelőhely típusa: bizonytalan, temető, halom

Kor: római kor, népvándorlás kor, ismeretlen kor

Földrajzi leírás: A lelőhely Balatonszabadi DK-i részében, a temető ÉK-i felében helyezkedik el, a térképen jelölt November 7. Tsz D-i sarkánál. Németh Péter Gergely, 2009: A Balatonszabadi-siómarosi temetőben található a Sashalom vagy más néven a Basahalom. A temetőrendezéssel kapcsolatban ezt a kiemelkedést is kitisztították, most jól megfigyelhető egy nagy mesterséges kiemelkedés. Ettől Ny-ra egy kisebb domb van, ez talán a temerő területrendezésekor alakult ki. A két kiemelkedésen leletanyag nem volt található. A nagyobb kiemelkedés határjelző pont, megfigyelőhely vagy különösen nagyméretű halomsír lehetett.

Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/54725, 2023. szeptember 24.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Balatonszabadi - Siómaros 

A temetőben lévő Sashalom vagy más néven Basahalom, nagyobb domb, kétséges, hogy halmos temetkezést rejtene. ASashalomtól északkeletre, Laczkó Dezső szerint, „kifosztott” római temető található. 1964-ben, a temetődomb nyugati részén, 3 kisbronz, 1 nagybronz és 2 terra sigillata utánzat került elő. 1977-ben, a Sashalom környékén, római kori hamvasz- tásos temetőből származó lelet került elő. 

Fazék töredékei 

Kihajló, ferdén levágott peremű fazék töredékei, a vállon árkolások futnak körbe. Kaviccsal soványí- tott, egyenetlenül kiégetett, barna-fekete. Fá: 9 cm. Fv.: 0,8 cm. Ltsz: R.94.10.1. (I. t. 7.). 

A fazéktípus az 1. é 2. század fordulójára keltezett temetőkben fordul elő, Somogy megyéből, a somogyaszalói 1. halomban kerültek elő hasonló darabok. 

Forrás: Németh Péter Gergely: Somogy megye római kori temetői

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Balatonszabadi - Sashalom 

Balatonszabadi-Siómaroson, a temetőben lévő Sashalmot vagy Basahalmot Laczkó Dezső említi, nem eldöntve, hogy halomsírt látott, vagy mesterséges dombot. Egy 1994-es és egy 2004. évi helyszínelés, a sűrű növényzet miatt, nem volt eredményes. 2009- ben, a kitisztított területen, jól meg lehetett figyelni egy nagyobb és egy kisebb dombot. A kisebbik nem lehet halomsír, inkább területrendezés nyoma lehet, a nagyobbik, méreteinél fogva teszi kétségessé, hogy halmos temetkezést rejtene. Egyik terepbejárás során sem került elő leletanyag, a Sashalomtól északra római kori temetőre utaló adatokat ismerünk.

Forrás: Csizmadia Gábor–Németh Péter Gergely: Római kori halomsírok Somogy megyében

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 53.145 (46.885754)
K 18° 9.782 (18.163029)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció