Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Remetekolostor - Valea Mănăstirii, RâmețRomániaErdély és PartiumAlsó-Fehér történelmi vármegye - ortodox kolostor (Mănăstirea Râmeț)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A remetei ortodox kolostor

A műemléktemplom összhatásban zömök benyomást keltő építmény, kőből épült, hossza 12 m, szélessége 5,8 m, a torony magassága 18 m. Korára két feljegyzésből következtethetünk. Az egyik 1377-re, Nagy Lajos magyar király uralkodásának idejére utal. A másik évszám a bejárat felett elhelyezett kőtáblán látható és arról tudósít, hogy a templomot először Mátyás király uralkodása idején festették le. 1955-től lett apácakolostor. 1962-1969 közt a kommunista hatóságok a kolostort feloszlatták. Újbóli megnyitására 1972-ben került sor még a kommunista éra alatt. 1988-ban különleges módszert alkalmazva 2 m-el megemelték az egész templomot.

A régi templom stílusa a vajdahunyadi román kenézségek által emelt templomokéra emlékeztet. Jellegzetessége, hogy az oltárrész nem három, hanem két árkáddal van elválasztva a főhajótól és a torony közvetlenül a bejárat felett emelkedik. A templom alatt található a Gyógyulás forrása elnevezésű karsztvízforrás, mely a hiedelem szerint szentelt víz, több csodálatos gyógyulás okozója.

https://torocko.org/tura1.html

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 18.064 (46.301060)
K 23° 31.330 (23.522173)

Információk: a kolostor felkereséséhez Tövis települést ÉNy-i irányba kell elhagyni a 750C jelzésű úton. Ez az út Diódon és Felgyógyon keresztül a Remete szurdokba vezet és a kolostor mellett halad el.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció