Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kolta - KoltaSzlovákiaFelvidékKomárom történelmi vármegye - Pusztatemplom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Kolta, Pusztatemplom

A Pusztatemplom és környéke a Ludinský Háj néven ismert európai jelentőségű területen található.  Területe három vármegye: Komárom, Esztergom és Bars között alkotott természetes határt. 1241-1242 között tatár csapatok vonultak át, a területet, szisztematikusan kifosztva. Kolta falut először 1337-ben említik a történelmi okiratok, mint a Kürthy család birtokát. 

A Pusztatemplom szabálytalan kör alaprajzú, enyhén kiemelkedő fennsíkon található. További szisztematikus levéltári kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontosabb információkhoz jussunk arról, hogy ki, mikor és miért építették a templommal együtt az erődítményt. Jelenleg a roncsolásmentes módszerekkel végzett régészeti kutatások azt sugallják, hogy nagy valószínűséggel nem csak egy mesterségesen épített, a környező táj fölé emelkedő dombról van szó, hanem a terület védelmi, katonai funkciót is betöltött.

A templom terében, valamint tágabb környezetében geofizikai felmérést végeztek. Először magnetometrikus módszerrel vizsgálták meg a területet, amivel sikerült azonosítani az erődítmény maradványait, a palánkot és árkot. A második alkalmazott geofizikai módszer a földbehatoló radar (GPR) segítségével történő mérés volt. Ezzel a módszerrel építészeti maradványokat is tudtak azonosítani. A kapott adatok alapján elmondható, hogy két építési fázisát sikerült azonosítani. Az első ütemben a templom román stílusú volt, majdnem négyzet alakú hajóval, 7 x 6 méteres méretekkel és patkó alakú apszissal. A második építési szakaszban (valószínűleg gótikus) a templom hajóját jelentősen bővítették, 15x7 méteres méretekkel és valószínűleg négyzet alaprajzú sekrestye is épült. A templom hajójának északi falának közepén még halvány körvonala látható egy négyzet alakú bővítménynek. 

Forrás: a helyszíni ismertetőtábla

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 0.363 (48.006042)
K 18° 25.961 (18.432678)

Információk: a település keletre taró utcájából indul az a betonlapokból épített út melyen a Pusztatemplomhoz juthatunk. A lekanyarodást és minden kereszteződésben táblák segítik a tájékozódást..

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció