Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BölcskeMagyarországTolna vármegyeTolna történelmi vármegye - Hadai-hegy 2

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

BÖLCSKE-KIS- ES NAGY LESVOLGY KOZOTT (HADAI-HEGY 2.)

A falutól DNy-ra, egykori Duna-meder Ny-i partján, erősen kiemelkedő, a víz felől meredek oldalú dombok sorakoznak. A dombvonulat D-i vége közelében, a Kis- és Nagy Lesvölgy között nagyméretű őskori földvár található. A patkó alakú erődítményt félköríves, mély völgy választja el a magas fennsík többi részétől. A lakóterület tengerszint feletti magassága kb. 140 m, a völgy feletti relatív magassága mintegy 48 m. 

Terepbejárás

Az erődítést Wosinsky Mór is ismerte: az ő korában a „praehistoricus védműnek nyoma még tisztán látható” volt. „E védművet félkörives, mély völgy választja el a magas fensík többi részétől s igy patkó-alakú. E félkörives völgy eredetileg emberi kéz-alkotta, mély sánczárok volt, melynek a fensi- kon terjedő részét az ív közepén annyi századon át az erre lejtő víz beiszapolta, de nyoma azért még kivehető, a patkó két oldalán, a hegylejtőn végig húzódó sánczárkot pedig tekintélyesen kitágította. Az egyenes vonalban terjedő, keleti, meredek hegyoldal az egykori Duna-mederre (jelenleg nádas lapály) nyúlik s kettős terrassozással védett. A védrnű fensíkja körülbelül 8-10 kataszteri holdat tesz ki.”1 A fentiek szerint a földvárat Ny felől a fennsík többi részétől elvágó árok Wosinsky idejében még jobban látszott. Wosinsky mesterséges eredetűnek tartja a lakóterületet É és K felől határoló horhost. Ez azonban - véleményem szerint - inkább természetesnek tekinthető, amelyet felhasználtak a védelemhez. Wosinsky szerint a völgy felől kettős teraszozás is megfigyelhető. Jelenleg ezen az oldalon erődítésre utaló nyom nem látható; valószínűleg nem is volt rá szükség, mivel ez a part igen meredek, szakadékos. Wosinsky a felszínen paticsdarabokat, őrlőköveket és „temérdek” szemcsés anyagú, durva, bronzkori edény töredéket (köztük sok mészbetétes díszítésűt) talált.

Leletek, korhatározás

(...)

Az általam végzett terepbejárásokon 1998-ban nagyrévi, illetve vatyai; 2000-ben pedig a vatyai kultúrához sorolható edénytöredékeket gyűjtöttem.13 (29. ábra) A fentiek alapján - a többi bölcskei földvárhoz hasonlóan - ez is a nagyrévi kultúra idejében készülhetett, és esetleg a vatyai kultúra népe is használhatta. Ennek bizonyítására vagy cáfolására azonban ásatás szükséges. 

MIKLÓS ZSUZSA - TOLNA MEGYE VÁRAI - Históriaantik Könyvesház Kiadó Budapest, 2007

46-50 oldal

 

GPS: É 46° 41.864 (46.697739)
K 18° 53.967 (18.899450)

Információk: Dunakömlőd utolsó, északi házaitól 2 km-re, a 6 sz. főúttól keletre levő domb déli peremén addig kell ÉK-i irányba menni amíg a fennsíkba délről és keletről bevágó két mély völgy által határolt területre érünk.

 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Zvonigrad
PalankaZvonigrad
Ermény, Ermen, Ormán
Donji VarosErmény, Ermen, Ormán
Keresési előzmények
Bölcske - Hadai-hegy 2