Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Lichtengraben - LichtengrabenAusztriaKarintia történelmi vármegye - Painhof vára (Painburg, Lichtengraben vára)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Painhof vára - Painburg - Lichtengraben vára

 

Painhofot, amelyet Painburgnak is szoktak emlegetni, 1420 körül emelték. Pain urai a bambergi püspökök szolgálatában álltak. A 14. században Stájerországból vándoroltak be, ahol Judenburg környékén kereskedőként gazdagodtak meg. A család a Gastein-völgyben, a Lungau-ban és a Lavant-völgyben is dolgozott, ahol aranyat és ezüstöt bányásztak. 1424-ben Georg von Pain jelenik meg a Painhof tulajdonosaként.

A bambergi egyházmegye nevében harcolt a Hartneidstein-t is uraló Cillei grófok ellen.  Utódai 1544-ig éltek  Painhofban. A 15. század végén, illetve a 16.század elején jelentős védelmi rendszer-bővítéseket hajtottak végre, ami valószínűleg a feltörekvő török veszélynek tulajdonítható. Ekkor a várat egy második vizesárokkal is körül vették. Az erődítmény hatékonynak bizonyult, mert amikor a török portyázók a 15. század végén lerombolták a Lavant-völgy felső részén fekvő falvakat, az erősség védelmet nyújtott az ide menekülő lakosság számára. A 16. század derekára az erősség már túlságosan kényelmetlenné vált Pain urai számára, Így Siegmund von Pain 1544 körül felépítette a közelben a tágas Lichtengraben-kastélyt. Painhofot elhagyták, falazatát építőanyagként használták fel az új rezidencia építésénél. A rom a mai napig kapcsolódik a Lichtengraben kastélyhoz.

A késő gótikus Painhof mintegy 200 méterrel a Lichtengraben-kastély felett található. Karintia azon kevés vízi várainak egyike volt, amely  Lichtengraben vízfolyásai által körül ölelt szigeten állt. A vizesárkok ma is megvannak. A helyszín magánterületen található, erdővel sűrűn benött területen. Falai omlásveszélyes állapotban vannak. 

 

A burgen-austria vonatkozó szócikke alapján.

GPS: É 46° 59.156 (46.985939)
K 14° 46.918 (14.781960)

Bad Sankt Leonhardt településétől 3 km-t autózunk északnak, amíg el nem érjük Lichtengraben kis szorványtelepülését. A helyszín az út melletti erdőben fekszik magánterületen.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció