Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GriffenAusztriaKarintia történelmi vármegye - Griffen vára (Burg Griffen, Grad Grebinj)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Griffen vár története

 

Griffen vára a Saualpe lábánál húzódó várláncolat legkeletibb láncszeme.

Az egykori vár maradványai minden oldalról meredeken lejtő sziklakúpon állnak, ami a középkorban bevehetetlenné tette. Griffen várát 1124 és 1148 között építették a bambergi püspökök. Először 1160-ban jelenik meg az iratokban, amikor I. Barbarossa Frigyes császár „ősidőktől származó” bambergi ingatlanként írta le. Griffentben fizetett katonaság állomásozott, és a várkapitány székhelye is volt. Griffen fontos szerepet játszott Ulrich von Heunburg gróf Albrecht herceg elleni lázadásában 1292-ben.

Itt Ulrich szövetségi szerződést kötött a karintiai bambergi kapitánnyal,Gottfried von Rykkenbach-al. Elfoglalta a várat és tevékenysége központjává tette. Miután II. Meinhard karintiai herceg 1293-ban végül legyőzte a felkelőket Wallersbergnél és Griffennél, Helyreállította a rendet, és visszaadta Griffent a bambergi egyházmegyének. Griffen egyik leghíresebb kapitánya Heinrich von Gutenberg volt, aki a várban halt meg 1506-ban. Sírfelirata a wolfsbergi plébániatemplomban található.

A várat valószínűleg 1520 körül bővítették újra. Griffen olyan jól meg volt erősítve, hogy sem a törökök, sem a magyarok nem kísérleték meg az ostromát

A 17. századra azonban  már nem felelt meg a modern hadviselés követelményeinek, így 1666-ban Michael Possaner birodalmi mérnököt bízták meg, hogy terjesszen elő javaslatokat az erődítmény korszerűsítésére. Ezeket azonban nem hajtották végre, így a vár a 18. és 19. században tönkrement.

1759-ben Griffen és Bamberg többi birtoka Mária Terézia császárné uralkodása alatt az osztrák államhoz került, és bekerült a karintiai hercegségbe. Ezt követően a tulajdonjog azz Egger grófokhoz,végül von Helldorff bárókhoz került. Az utolsó magántulajdonos a Leitgeb család volt.

1999-ben a romokat Griffen önkormányzata birtokba vette, felújították és egy túraútvonalon keresztül megnyitották a látogatók előtt.

 

(ifj. Fidrich Tibor a burgen-austria.com szócikke alapján)

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 42.279 (46.704651)
K 14° 43.659 (14.727650)

A község központjában található katolikus templom mögött, a Cseppkőbarlang bejárata mellett, indul a kiépített lépcsősor a várhegyre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció