Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GriffenAusztriaKarintia történelmi vármegye - Griffen vára (Burg Griffen, Grad Grebinj)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Griffen vár története

 

Griffen vára a Saualpe lábánál húzódó várláncolat legkeletibb láncszeme.

Az egykori vár maradványai minden oldalról meredeken lejtő sziklakúpon állnak, ami a középkorban bevehetetlenné tette. Griffen várát 1124 és 1148 között építették a bambergi püspökök. Először 1160-ban jelenik meg az iratokban, amikor I. Barbarossa Frigyes császár „ősidőktől származó” bambergi ingatlanként írta le. Griffentben fizetett katonaság állomásozott, és a várkapitány székhelye is volt. Griffen fontos szerepet játszott Ulrich von Heunburg gróf Albrecht herceg elleni lázadásában 1292-ben.

Itt Ulrich szövetségi szerződést kötött a karintiai bambergi kapitánnyal,Gottfried von Rykkenbach-al. Elfoglalta a várat és tevékenysége központjává tette. Miután II. Meinhard karintiai herceg 1293-ban végül legyőzte a felkelőket Wallersbergnél és Griffennél, Helyreállította a rendet, és visszaadta Griffent a bambergi egyházmegyének. Griffen egyik leghíresebb kapitánya Heinrich von Gutenberg volt, aki a várban halt meg 1506-ban. Sírfelirata a wolfsbergi plébániatemplomban található.

A várat valószínűleg 1520 körül bővítették újra. Griffen olyan jól meg volt erősítve, hogy sem a törökök, sem a magyarok nem kísérleték meg az ostromát

A 17. századra azonban  már nem felelt meg a modern hadviselés követelményeinek, így 1666-ban Michael Possaner birodalmi mérnököt bízták meg, hogy terjesszen elő javaslatokat az erődítmény korszerűsítésére. Ezeket azonban nem hajtották végre, így a vár a 18. és 19. században tönkrement.

1759-ben Griffen és Bamberg többi birtoka Mária Terézia császárné uralkodása alatt az osztrák államhoz került, és bekerült a karintiai hercegségbe. Ezt követően a tulajdonjog azz Egger grófokhoz,végül von Helldorff bárókhoz került. Az utolsó magántulajdonos a Leitgeb család volt.

1999-ben a romokat Griffen önkormányzata birtokba vette, felújították és egy túraútvonalon keresztül megnyitották a látogatók előtt.

 

(ifj. Fidrich Tibor a burgen-austria.com szócikke alapján)

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 42.279 (46.704651)
K 14° 43.659 (14.727650)

A község központjában található katolikus templom mögött, a Cseppkőbarlang bejárata mellett, indul a kiépített lépcsősor a várhegyre.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Mekecsvár
TállyaMekecsvár
Farngepán vár és város
HreljinFarngepán vár és város
Keresési előzmények
Griffen - Griffen vára