Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Eszterce, Rongyos-Sztricze - OtrhánkySzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - Vár, templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Eszterce templom korábbi vár helyén

A templom a XI. század második felében vagy a XI. és XII. század fordulóján épült egy vár helyén, amely  a felső Nyitra vidékére vezető fontos útvonalon feküdt. A 15. század első felében bővítették, de a 18. század elejéig, amikor barokk stílusban átalakították, megőrizte eredeti külsejét. Ekkor a régi ablakokat befalazták, és új, nagyobb ablakokat építettek be. A sérült román kori apszist barokk apszissal helyettesítették. 1834-ben a templomot klasszicista stílusban újították fel. A nyugati homlokzatra magas tornyos nyeregtetőt helyeztek, a déli bejáratot befalazták, késő gótikus portálját áthelyezték és a nyugati oldalra helyezték. Az 1920-as évek végére a templom rossz állapotba került, és sürgős javításra szorult. A szakszerűtlenül elvégzett felújítási munkálatokra 1932-ben került sor. Az 1978-ban végzett újabb nagyobb felújítás részben helyreállította az épület román stílusát (modern támpillérek eltávolítása, eredeti ablakok feltárása).

A templom a falu szélén, egy dombon áll, amelyet eredetileg egy kora középkori vár foglalt el. A templomot díszes kőből építették. Egyhajós, kis, körülbelül 6,3 méter hosszú épület formáját kapta, amely keleten félköríves apszissal zárult. A 15. század első felében a hajó nyugati oldalát meghosszabbították, de az épület alaprajza ugyanolyan egyszerű maradt, mint építése idején. Az átépítés során a templom részben megőrizte eredeti külsejét. Korai középkori apszisa nem maradt fenn, bár a jelenlegi apszis, amelyet a barokk korban emeltek az eredeti helyén, valószínűleg megismétli a régebbi formát és méreteket, de a nagy ablakban különbözik. A déli fal keleti részén két román kori ablak maradt fenn (ezeket reneszánsz festmények fedik), míg a nyugati falon egy egyszerű, a déli falról áthelyezett késő gótikus bejárati kapu látható. A főhajó felőli diadalív északi oldalán Szent Mihály arkangyalt ábrázoló, a 15. század második feléből származó freskó látható. Mellette a hajó falán szintén a felszentelési keresztek egyike található. 

https://medievalheritage.eu/pl/strona-glowna/zabytki/slowacja/otrhanky-kosciol/

GPS: É 48° 41.680 (48.694672)
K 18° 12.526 (18.208761)

Információk: a település Bántól 5 km-re nyugatra fekszik. A templom a településről északi irányba kivezető út mellett, a temető szomszédságában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció