Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nemeskosztolány - Zemianske KostoľanySzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Alsólelóc templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Alsólelóc - Szűz Mária születése római katolikus templom

1965-ig a híveket a Szűz Mária születése római katolikus templom szolgálta Dolné Lelovce (Alsólelócban), amely ma Zemianske Kostoľany(Nemeskosztolány) községhez tartozik, a Nováky(Nyitranováki) hőerőmű közelében. Az év májusában a falu nagy része elpusztult, miután a hamu gátja átszakadt. Ezenkívül több betörés után az épület leégett.

A következő évtizedekben az elhagyott templom romos állapotba került, belső berendezései szétszóródtak. Legalább átmeneti fordulatot jelentett a tető és a tetőszerkezet 1991-es felújítása, amely megmentette az épületet a további károktól.

A templom eredetéről érdekes megállapításokat tett egy 1994-es építéstörténeti kutatás, majd az azt követő 1995-96-os régészeti kutatás. Kiderült, hogy a templom sokkal korábban épült, mint ahogyan arról korábban a szakirodalom beszámolt (17. század közepe/18. század közepe).

Az épület középkori eredetét már a dombon való elhelyezkedése és a közvetlen közelben lévő több román kori templom (Nyitraszeg, Felsővesztény) közelsége is sugallta. A kutatások megerősítették, hogy az első templom valamikor a 12. században vagy a 13. század első felében épült.

Ez egy tipikus kis egyhajós templom volt, félköríves apszissal, nagyon hasonló a nyitraszegi épülethez. A hajó alaprajza négyzet alakú volt, belső méretei 4,8 x 4,8 m, az apszis szélessége 3,1 m. A hajó északi, körülbelül 7 m hosszú fala ma is megmaradt.

Néhány évtizeddel később, valószínűleg már a korai gótika idején az épületet nyugat felé meghosszabbították, ami jelentősen megnövelte a hajó befogadóképességét. Idővel még ez a bővítés is elégtelennek bizonyult, és a templom a 16. század első felében két nagyobb átalakításon esett át.

Az első szakasz a templomhajó déli irányba történő meghosszabbítása volt, miközben megőrizték a román kori apszist szentélyként, amelyet így az épület tengelyétől eltérő, aszimmetrikus helyzetben helyeztek el. A templomnak ez a bővítése (az új hajó 13 x 7,5 m-es volt) azonban nyilvánvalóan nem volt elegendő, ezért rövid időn belül jelentős átépítésre került sor, amely lényegében eltörölte az épület román kori formáját.

A templom hajóját ismét nyugat felé bővítették. Az elbontott apszis helyére egy új, ötszögű záródású szentélyt építettek, amely a hajóval azonos szélességű volt. Nem sokkal később a szentély északi oldalához egy kis sekrestyét építettek.

1755 után a hajó barokk boltozatot kapott, és a bejáratot a déli oldalról a hajó nyugati homlokzatára helyezték át. Az épület a 19. században nyerte el mai külsejét, amikor a nyugati tornyot építették.

Az 1990-es években tervezett felújítás ellenére a templom még mindig romos állapotban van, és fokozatosan benőtte a növényzet. Megmentésére azonban 2013-ban kezdeményezés indult, amelynek köszönhetően többek között eltávolították a növényzetet az épület körül.

Forrás: https://apsida.sk/c/7559/zemianske-kostolany-dolne-lelovce

Bóna, M. – Katkin, S. – Kollárová, R.: Výskum rímskokatolíckeho kostola Narodenia Panny Márie v Zemianskych Kostoľanoch, časť Dolné Lelovce (Untersuchung der römisch-katolischen Kirche der Mariä Geburt in Zemianske Kostoľany, Teil Dolné Lelovce). In: Pamiatky a múzeá, 1996, č. 4, s. 20–23.

A templomtól délre 20 m-re kereshető fel a Tarnóczy család kifosztott kriptája.

GPS: É 48° 41.254 (48.687569)
K 18° 30.935 (18.515581)

Információk: Nemeskosztolány irányából a Nyitra folyó hídja után északi irányba kanyarodva, az északi tömbházhoz forduló útról indul az ösvény a templomhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció