Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nemeskosztolány - Zemianske KostoľanySzlovákiaFelvidékBars történelmi vármegye - Alsólelóc vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Alsólelóc vára

A vár maradványai a Nemeskosztolányból Alsólelócra vezető út, a Nyitra folyón átívelő híd, fölötti dombon kereshetők fel.

A várról történeti dokumentumok jelenleg nem állnak rendelkezésre. A méretei, védett területe 40*25 m, valamint elhelyezkedése középkori építésre utal. Elképzelhető, hogy a Kosztolányi család építhette a 14-15.-ik században, majd ezt elhagyva építették négy saroktornyos várkastélyukat Nemeskosztolányban.

A várterület jelenlegi állapota: ÉD irányba a védett terület kb. 40 m. Keleti irányban az alatta levő út építése miatt egy részét lebányászták, itt eredeti mérete kb. 25 m lehetett.  A déli oldalon a sánc magassága kb. 1 m, majd ez a nyugati oldalon fokozatosan csökken. A külső árok már erősen feltöltődött állapotban van.

A belső területen terepbejárásunkkor néhány téglát találtunk, de ezek feltehetőleg a 19.-ik században épített (feltehetőleg a Tarnóczy család) Gloriette alapozásából, falaiból származhatnak. (hip)

GPS: É 48° 41.089 (48.684818)
K 18° 30.996 (18.516607)

Információk: a várterület megközelítése a várdombtól északra induló földúton lehetséges.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció