Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nyitranovák - NovákySzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Laszkár várkastély (Kaštieľ Láskar)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Nyitranovák - Laszkár várkastély helye

A várkastélyt teljesen lebontották, melléképületeinek romjai még láthatók. A GoogleMaps térképén a helyszínjelölés a melléképületek romjaihoz vezet (hip).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Laszkár, a Nyitra bal partján fekvő tót község, Kóstól délre. Lakosainak száma 219, vallásuk r. kath. Posta-, táviró- és vasúti állomása Nyitra-Novák. A XV. század elejéről származó okiratokban »Laszkafalva« néven szerepel. Itt van egy Tarnóczy Kázmér cs. és kir. kamarás tulajdonát képező várkastély és szép, regényes részletekben bővelkedő angol park. A kastély hajdan sánczokkal és vizárkokkal körülvett vár volt. A laszkári, bajmóczi és kesselőkői várak urai szükség esetén elzárták a völgyet a közös ellenség előtt és együtt védelmezték. Később, az Erdődyek alatt, az árkokat betemették, a megrongált várfalakat széthordták és egyik részét átalakították kastélynak, melynek falai még az emeleten is közel 2 méter vastagságuak. Most 24 szép kényelmes helyisége van, ezek közt egy freskókkal diszített nagy terem és egy csinos kápolna. Emeletén széles, nyitott, oszlopos erkély húzódik végig. Az uradalom és a kastély a Laszkáry családé volt, azután átment a Berényiek, majd a gr. Erdődyek birtokába, végre a báró Braunecker-családé lett és vásárlás útján került a jelenlegi tulajdonos atyjának kezébe.”

Forrás: Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai - NYITRA VÁRMEGYE

GPS: É 48° 44.102 (48.735027)
K 18° 33.578 (18.559633)

Információk: a településrész a Nyitranovák - (Kós) Bajmóc útról érhető el. Nyitranovákot elhegyva kb. 1 km után kell ÉNy-ra lekanyarodni (az út keleti, jobb oldalán a zsidó áldozatoknak állított emlékmű van) egy keskeny betonútra, majd ezen egészen a laszkári tóig kanyarogni. Az úttól DK-re állt egykor a kastély.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció