Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TomajmonostoraMagyarországJász-Nagykun-Szolnok vármegyeJász-Nagykun-Szolnok történelmi vármegye - bencés monostorhely

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

https://archeologia.hu/tomajmonostora-vegehez-kozelit-az-idei-feltaras

Tomajmonostora - bencés monostor

A Habsburg Birodalom (1869-1887) - Harmadik Katonai Felmérés (1:25000) térképén a településtől dél-nyugatra 95 tszf magassági ponttal van jelölve a monostor helye. A Habsburg Birodalom - Kataszteri térképek (XIX. század)-en Telek-halom a monostorhely neve. Az Első és  Második katonai felmérésen nincs nevesítve a monostornak helyt adó halom.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tomajmonostora, Jász-Nagykun-Szolnok m.: 1. egykori bencés monostor. – Az egri egyhm-ben, az egykori →kemej vármegyében,  a kemeji főesp-ségben, a mai Tomajmonostora község területén állt. Védőszentje és pontosabb színhelye ismeretlen. Tomaj puszta és később Tomajmonostora telepes falu őrizte meg emlékét. – Neve és fekvése alapján a Tomaj-nem Abádi ága lehetett az alapító. 1322: első említése, 1334: bencés apátja Herman fizeti a p. tizedet. 1349-: csak mint  birtok fordul elő.

http://lexikon.katolikus.hu/T/Tomajmonostora.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOMAJMONOSTORA: VÉGÉHEZ KÖZELÍT AZ IDEI FELTÁRÁS (részlet)

Az egykori bencés apátsági templom maradványainak több részletét is sikerült azonosítani a Nemzeti Régészeti Intézet feltáró munkája során, amelyet a hajdani nemzetségi monostor területén folytattak Tomajmonostora határában - adta hírül az NRI Régészeti Hírügynöksége.

Ez az eredmény összhangban volt azzal a mai napig élő helyi szájhagyománnyal, hogy a dombon állt egykor a településnek is nevet adó monostor, amelyet a Tomaj-nemzetség alapított, feltehetően a 12. században. Magának Tomajmonostorának az első említése egyébként 1340-ből ismert, de ekkor az apátság már évszázadok óta működhetett.

A geofizikai mérések egy háromhajós, a lébényi templomhoz hasonlító komoly templom formáját rajzolták ki, az épület északnyugati részén pedig egy rotundát mutattak – mondta el a Régészeti Hírügynökségnek Dr. Virágos Gábor régész, a nemrég kezdődött ásatás-, illetve a Nemzeti Régészeti Intézet vezetője. 

A monostornak helyet adó domb a középkor folyamán lényegesen magasabb volt, azonban sok tíz centit, de akár egy métert is letermelhetett róla az intenzív mezőgazdasági művelés. A megnyitott szondák oldalfalán jól megfigyelhető, hogy teli van tégla- és kőtörmelékkel az egész terület. 

https://archeologia.hu/tomajmonostora-vegehez-kozelit-az-idei-feltaras

GPS: É 47° 25.491 (47.424858)
K 20° 41.846 (20.697441)

Információk: a monostorhely a település déli részén, a Kunhegyes-Tomajmonostora úttól keletre kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció