Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Privigye - PrievidzaSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Nagyhatár-Nagyvár és Kisvár (Veľká Lehôtka-Vel'ky Hradok)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagyhatár-Nagyvár és Kisvár

A szlovákiai Nagyhatár (Veľká Lehôtka) jelenleg Privigyéhez (Prievidza) csatolt község a Madaras-hegység (Vtáčnik) északi részén, a középkori bajmóci uradalom területén.

A lidar térképen látható, hogy a Nagyvártól északnyugatra kb. 100 m-re előretolt őrtorony, a Kisvár körülárkolt nyoma is látható.

A Nagyvár területén Marta Remiášová régészeti ásatást is végzett s általa 14-15. századinak meghatározott tárgyi leletek (edénytöredékek, vasszögek) valamint kőfal maradványa került itt elő.

Štefan Janšák felmérése a Nagyvárról 1928-ból (kissé megtévesztő, mert az árok külső szélén jelentkező “sáncot” emeli ki. a védett terület valójában kisebb).

Hasonló előretolt védművel rendelkező várakat ismerünk például Zagyvafőn és Sajónémetin. Ezeket a “huszitákkal”, azaz a Magyar Királyság északi részén 1440-1462 közt magukat befészkelő zsoldosokkal hozzák összefüggésbe. Igaz, ők – gyakorlatilag kivétel nélkül – régi várhelyeket vettek ismételten használatba. Remiášová ásatásának leletei ugyanezt a korszakot látszanak megerősíteni. Azonban két dologra mégis felhívnám a figyelmet. Egyrészt a kerámia és fémtárgyak kormeghatározása több száz év amplitudóval értelmezendő s vaskosan jelen van benne a kutatók óvatossága, ami ugye felfelé torzít. Másrészt, ha tényleg 15. századiak az edények, az nem okvetlenül az építés korára utal – lehet egy újrahasznosítás jele is. Hogy biztosabbat állíthassunk, jobban el kell mélyednünk a környék és a bajmóci uradalom történetében.

https://djnaploja.wordpress.com/2020/03/27/nagyhatar-nagyvar-es-kisvar/

GPS: É 48° 45.131 (48.752182)
K 18° 39.619 (18.660309)

Információk: Nagyhatár déli részén egy betonlapokból épített út indul, majd "V" alakban kettéválik. Az út Dny-ra tartó ágán még kb. 50 m haladunk és az út szélén parkoljunk. Innen indul nyugati irányba egy mezei út amelyen a hegy alá juthatunk. Innen már fel kell kapaszkodni a tetőre, hogy a Nagyvár területére jussunk. A gerincen továbbhaladva érünk a Kisvárhoz.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció