Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KenderesMagyarországJász-Nagykun-Szolnok vármegyeJász-Nagykun-Szolnok történelmi vármegye - Bánhalom, Bán-halma

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Kenderes-Bán-halma, Bánhalom

Földrajzi leírás: Kenderes-Bánhalma Ny-i részén kb. 600 m-re a lakott területtől, közvetlenül a Só út mellett helyezkedik el. Ny-i oldalában egy lőtér helyezkedik el. Kiemelt jelentőségű halom, amit bizonyít, hogy több határperben is szerepelt. Egykori kulcsszerepét növelte, hogy itt haladt át a Só-út a Kakat-éren. Lázár deák 1528-ban kiadott térképén már szerepelt.

Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/24101, 2023. november 18.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Annyi bizonyos, hogy egy 1337 előtti bánról kapta a nevét. A környéken a középkorban birtokos Tomaj nembeli Losonci István 1342-49 között ugyan szörényi bán volt – de a helyet már 1337-ben is Bánhalmának hívták, tehát nem róla kapta a nevet! Megjegyzem, az 1200 után már gyakorlatilag hiánytalanul ismert bánok között nem sikerült olyan személyt találnom, aki névadóként szóba jöhet. Mint tudjuk, a helynévképződéshez idő is kell. Tehát a Bánhalom névadóját talán a 12. században kereshetjük. Felmerülhet, hogy a hadvezérként is jeleskedő Dénes szlavón bán (1181-1184) esetleg a Tomaj nemzetséghez tartozhatott (?). 

https://djnaploja.wordpress.com/2018/11/17/banhalom/

GPS: É 47° 18.264 (47.304405)
K 20° 36.195 (20.603252)

Információk: Bánhalmától dél-nyugatra, a 34-es főúton (Só-út), a kenderesi kereszteződéstől kb. 800 m-re, egy földút indul ÉNy-ra és megkerüli a halmot. Ezen az úton 5 perc alatt juthatunk a halom nyugati oldalára.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció