Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Schmerbach am KampAusztriaAlsó-AusztriaHatáron túli történelmi vármegye - Schwarzenberg (Schwarzenburg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Schmerbach - Schwarzenberg, Schwarzenburg

1180 körül Heinrich von "Smerberch"-ot említik Albero v. Ronberg egyik oklevelében. 1261-ben a Babenbergek tulajdonában van. A Maissau családot 1297-ben és 1355-ben földbirtokosként említik. Pongratz feltételezi, hogy rövid fennállása után 1230 körül elpusztult, de 1322-ben "Ott, Rvedolfs svn von Smerbach" szerepel egy altenburgi oklevélben. A várbirtok jelenlegi tulajdonosa Erwin Pfeisinger, Schmerbach.

A várkastély Neupöllától 4,5 km-re dél-délnyugatra, 600 m-re keletre Schmerbachtól, a Schmerbach-völgybe dél felé benyúló sziklás hegygerincen található. A patak bal partján elhelyezkedő, a Schmerbach két mélyen bevágott oldalárka által határolt gerincen a Kampba való összefolyástól kb. 1,5 km-re északra fekszik. A terepviszonyoknak megfelelően egy hosszúkás, túlnyomórészt szabályos, pontosan É-D-i tájolású várkomplexum figyelhető meg, amelyet az északi bejárati oldalon két árok biztosít. A fővár területe ezután egy hatalmas, feltehetően négyzetes toronnyal kezdődik, amelynek oldalhossza kb. 10 méter, falvastagsága pedig 2,97-3,70 méter. A belső erődítményből csak törmelékhalmok maradtak meg.

http://noeburgen.imareal.sbg.ac.at/result/burgid/2240

GPS: É 48° 36.248 (48.604126)
K 15° 25.596 (15.426603)

Információk: A B38-as úton, Neupöllától kb. 4,5 km-re nyugatra, Franzen településnél, Krumau am Kamp irányába kell letérni. Kb. 4 km után elérjük a Tiefenbach felé balra vezető út kereszteződését. Itt az észak-nyugati irányba haladó keskeny aszfaltozott útra kell fordulni, ezen az út végén található vadlesnél kell leparkolni. Az erdő szélén térjünk át az árok jobb oldalára, és addig menjünk nyugati irányba míg egy dél felé tartó erdei utat találunk, ezen kb. 20 perc alatt érünk a várterületre. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció