Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Maróca - MoravčeHorvátországHorvát-SzlavónországZágráb történelmi vármegye - Maróca vára (Hrtić/Šagudovec)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Maróca vára

A középkori vár maradványai, a Maróca várispánság központja, a Hrtić dombon kereshető fel. 

A domb tetején találhatók a földvár maradványai, az északkeleti oldalon terasszal. Az erőd ovális alaprajzú, körülbelül 100x70 méter nagy valószínűséggel fából és földből épült, mert nincs rajta kő vagy egyéb építőanyagnak nyoma. A déli oldalon a "Kolibe gorne" és a "Kolibe donje" helynevek találhatók, amelyek közelében késő középkori vagy kora újkori kerámia került elő földmunka során, valamint egy középkori faház maradványait tárták fel szondázás közben.

Forrás: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU - ARHITEKTONSKI FAKULTET - ZAVOD ZA URBANIZAM, PROSTORNO PLANIRANJE I PEJSAŽNU ARHITEKTURU - STUDIJA ZAŠTITE I PREZENTACIJSKOG POTENCIJALA ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA KUZELIN I BLISKIH ARHEOLOŠKIH NALAZIŠTA

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A 14. század második felében "castrum de "Moroucha"-t említik.

A 17. század végén és a 18. században megjelenik a "castellum Moraucha", 1696-ban Juraj (György) grófé volt. 1770-ben  írák: „Marocsa vulgo Moravche sequitur castellum vetus et muratum”.

Forrás: LELJA DOBRONIĆ-PO STAROM MORAVČU-Pokušaj povijesne topografije

GPS: É 45° 56.305 (45.938412)
K 16° 9.496 (16.158272)

Információk: a várhely a település nyugati részén kereshető fel, a dombon földút vezet keresztül.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció