Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nyitradivék - Diviaky nad NitricouSzlovákiaFelvidékNyitra történelmi vármegye - Divékjánosi-Jaskafalva (Hrádok "Na Kopci")

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Nyitradivék, Jaskófalva (Divékjánosi) vára

A várról történelmi adatok nem maradtak fenn. A Škôlka, Malé Dielce és a település belterületén későbronzkori telepeket tártak fel. A településeknek 300-400 lakosa volt, de voltak kisebb, 200 fő körüli települések is. Veszély esetén a jaskafalvi dombon (Chríby) épített erődítménybe menekültek.

Az ásatások során középkori leleteket is találtak. Feltehetően a Divéki nemzettség valamelyik ága építhette a középkori várat, melyből megmaradt a központi domb, valamint a nyugati és északi sánc és árok. A keleti és déli árkot, sáncot megsemmísitették.

Forrás: https://www.diviaky.sk/obec/historia/slovanske-osidlenie/

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 46.645 (48.777416)
K 18° 29.321 (18.488686)

Információk: a várhely a temető mellett kerehető fel, a település déli részén.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
A Tömösi-szoros erődítései
FelsőtömösA Tömösi-szoros erődítései
Vár
HusztVár