Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Villach - Landskron - BeljakAusztriaKarintia történelmi vármegye - Landskron vára (Grad Vajskra)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Landskron vára

 

(németül Burg Landskron, szlovénül Grad Vajškra) egy középkori vár Villachtól északkeletre , Karintia tartományban, Ausztriában.  A 14. század elejére datálható várrom az Ossiach Tauern- hegység sziklakúpján található , 658 méteres (2159 láb) tengerszint feletti magasságban.Napjainkban a Landskron vára, rendszeres bemutatókat tartó solymász központnak ad otthont. A közeli makákókert szintén jelentős turisztikai célpont. A Hallstatt- korszak óta lakott birtokokról az Ossiachi-tó körüli birtokokról először egy 878-as oklevél utal, amelyet Károly Bajor kelet-frank király állított ki,aki az általa nem sokkal korábban alapított altöttingi kolostornak adományozta őket. 1024 körül a terület az egyik chiemgaui Ozi gróf karintiai birtokai közé tartozott, valószínűleg az Otakar- dinasztia sarja , aki a közelben alapította az Ossiach apátságot . Már létezett a vár, amikor 1330-ban  a birtokokat Ortenburg grófjai szerezték meg . Magát Landskront először 1351-ben említik,amikor II. Albert osztrák Habsburg herceg, 1335 óta karintiai herceg is megvásárolta az erődöt, és a bambergi herceg-püspökök karintiai birtokain belül fontos erődítményként újjáépíttette. Később a Habsburg uralkodók ideiglenesen zálogba adták II. Hermann celjei grófnak.1423-ban Andreas von Graben zu Sommeregget Landskron várkapitányának nevezték ki. 1511-ben Miksa császár a Millstatt- i Szent György Lovagrendnek adományozta a birtokot. 1542-ben I. Ferdinánd császár végül eladta  Landskron várát Christoph Khevenhüllernek, aki a kastélyt fő rezidenciájává tette, és pazar reneszánsz stílusban újjáépíttette. 

1552-ben Khevenhüllert még V. Károly császár is meglátogatta , aki Maurice szász választófejedelem protestáns csapatai elől menekülve Karintiába tartózkodott. Ennek ellenére a Khevenhüllereket, akik maguk is protestánsok voltak, 1628-ban megfosztották Landskron várától II.Ferdinánd császár parancsára. 1639-ben a kastély a Dietrichstein dinasztiához került. Az 1648-as vesztfáliai béke után a Khevenhüllerek visszakövetelték, és több évtizedes pert indítottak, sikertelenül. Míg a Dietrichstein-tulajdonosok többnyire a morvaországi Nikolsburg (Mikulov) birtokukon laktak, a várat alig használták így az pusztulni kezdett. 1812-ben egy villámcsapás által okozott tűz végleg elpusztította Landskront, amelyet nem építettek újjá, hamarosan rommá vált. 1953-tól a maradványait konzerválták, falai között étterem is nyílt.

(wikipédia alapján)

GPS: É 46° 38.591 (46.643188)
K 13° 53.809 (13.896810)

A vár alatti parkolóhoz fizetős aszfaltút (kártyával nem lehet fizetni) visz fel.

Ritkábban a vár kapujánál levő parkolót is lehet használni. (rendszerint tele van)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció