Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Villach - Landskron - BeljakAusztriaKarintia történelmi vármegye - Landskron vára (Grad Vajskra)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Landskron vára

 

(németül Burg Landskron, szlovénül Grad Vajškra) egy középkori vár Villachtól északkeletre , Karintia tartományban, Ausztriában.  A 14. század elejére datálható várrom az Ossiach Tauern- hegység sziklakúpján található , 658 méteres (2159 láb) tengerszint feletti magasságban.Napjainkban a Landskron vára, rendszeres bemutatókat tartó solymász központnak ad otthont. A közeli makákókert szintén jelentős turisztikai célpont. A Hallstatt- korszak óta lakott birtokokról az Ossiachi-tó körüli birtokokról először egy 878-as oklevél utal, amelyet Károly Bajor kelet-frank király állított ki,aki az általa nem sokkal korábban alapított altöttingi kolostornak adományozta őket. 1024 körül a terület az egyik chiemgaui Ozi gróf karintiai birtokai közé tartozott, valószínűleg az Otakar- dinasztia sarja , aki a közelben alapította az Ossiach apátságot . Már létezett a vár, amikor 1330-ban  a birtokokat Ortenburg grófjai szerezték meg . Magát Landskront először 1351-ben említik,amikor II. Albert osztrák Habsburg herceg, 1335 óta karintiai herceg is megvásárolta az erődöt, és a bambergi herceg-püspökök karintiai birtokain belül fontos erődítményként újjáépíttette. Később a Habsburg uralkodók ideiglenesen zálogba adták II. Hermann celjei grófnak.1423-ban Andreas von Graben zu Sommeregget Landskron várkapitányának nevezték ki. 1511-ben Miksa császár a Millstatt- i Szent György Lovagrendnek adományozta a birtokot. 1542-ben I. Ferdinánd császár végül eladta  Landskron várát Christoph Khevenhüllernek, aki a kastélyt fő rezidenciájává tette, és pazar reneszánsz stílusban újjáépíttette. 

1552-ben Khevenhüllert még V. Károly császár is meglátogatta , aki Maurice szász választófejedelem protestáns csapatai elől menekülve Karintiába tartózkodott. Ennek ellenére a Khevenhüllereket, akik maguk is protestánsok voltak, 1628-ban megfosztották Landskron várától II.Ferdinánd császár parancsára. 1639-ben a kastély a Dietrichstein dinasztiához került. Az 1648-as vesztfáliai béke után a Khevenhüllerek visszakövetelték, és több évtizedes pert indítottak, sikertelenül. Míg a Dietrichstein-tulajdonosok többnyire a morvaországi Nikolsburg (Mikulov) birtokukon laktak, a várat alig használták így az pusztulni kezdett. 1812-ben egy villámcsapás által okozott tűz végleg elpusztította Landskront, amelyet nem építettek újjá, hamarosan rommá vált. 1953-tól a maradványait konzerválták, falai között étterem is nyílt.

(wikipédia alapján)

GPS: É 46° 38.591 (46.643188)
K 13° 53.809 (13.896810)

A vár alatti parkolóhoz fizetős aszfaltút (kártyával nem lehet fizetni) visz fel.

Ritkábban a vár kapujánál levő parkolót is lehet használni. (rendszerint tele van)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Bolondvár (Bagolyvár)
BalatonszemesBolondvár (Bagolyvár)
Gradina
RičiceGradina
Keresési előzmények
Villach - Landskron - Landskron vára