Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzentesMagyarországCsongrád-Csanád vármegyeCsongrád történelmi vármegye - Kaján-Temető(Köves)-halom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szentes, Kaján. Temető-halom

(Csongrád megye) A, Kö, Ü

A lelőhelyet 1997-ben a Szentes környékén folyó régészeti topográfiai munkálatok során fedezték fel a IATE BTK Régészeti Tanszékének hallgatói. A Szentestől északra, Kaján határrészben található, környezetéből határozottan kiemelkedő Temető-halmon (más néven Köves-halom) pelyvás soványitású, nagyméretü, Árpád-kori téglákra, faragott mészkő töredékekre és körülötte több tucat, a rendszeres mezőgazdasági munkák által megbolygatott és elpusztitott sirra bukkantak. A lelőhely egy észak-déli irányú homokhát déli végén, annak leginkább kiemelkedő részén, egy háromszögelési pont körül fekszik, Szentes és Nagytőke települések határán. A lelőhelytől nyugatra fekvő szántott táblából egy 1400x800 m kiterjedésű területről nagy mennyiségű, főként Arpád-kori cserépbogrács töredékeket gyűjtöttek. 1998-ban újabb gondosan faragott mészkőtöredékek (bordák, keresztelő medence töredéke) váltak ismertté a Temetőhalomról, melyeket a helyi lakosok vittek be a szentesi múzeumba. Mivel a terület továbbra is erősen veszélyeztetett maradt, fóként a rendszeres mélyszántások miatt, halaszthatatlanná vált a leletmentő feltárás, melyet a NKÖM támogatott.

(...)

Összefoglalva elmondhatö, hogy egy kora Árpádkori falusi plébániatemplom és a körülötte lévö temető feltárását kezdtük meg. A történeti forrásokat átvizsgálva egy 1523-as Szentes környékén végzett határjárásban a csanádi káptalan Másegyháza néven leírt egy templomromot Ecser és Fábiánsebestyén között. Ezt a templomot a történészek eddig pontosabb helymeghatározás és régészeti lelet hiányában nem tudták biztosan beazonosítani. A korábbi években a térség egészét érintö régészeti topográfiai munkálatok eredményei alapján úgy vélem, ennek a templomromnak az alapjait sikerült megtalálnunk. A mellékletek és a templom eddig kirajzolödö szerkezete alapján feltételezhetö, hogy a település és a templom a tatárjárás során pusztult el, és 1523-ban már csak a templom romjai voltak láthatöak.

(...)

Türk Attila

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Adatbázis, https://archeodatabase.hnm.hu/hu/node/48580, 2023. november 26.

GPS: É 46° 44.322 (46.738701)
K 20° 21.546 (20.359100)

Információk: Kajánújfalut északi irányba elhagyva egy mezei út indul északi irányba. Ezen az úton a tanya után emelkedő magaslat a Temető-halom.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció