Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ribény - RybanySzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ribény templom

Ribényben 1885-ig egy 14. század elejéről származó gótikus templom állt. Egy tűzvész után abban az évben újjáépítették és új hajóval és szentéllyel bővítették észak-déli irányban.

A Mindenszentek tiszteletére szentelt templom a 14. század elején épült hosszanti egyhajós, sokszögű szentéllyel és nyugati toronnyal, amelyhez külső csigalépcsőn lehetett feljutni. A plébániát az 1430-as évek pápai tizedjegyzékében említik.

1885 áprilisának végén a templom leégett, ami miatt a templomot helyreállították és kibővítették. A templomhajó északi oldalán egy új, sokszögű presbitériumot építettek, a déli oldalon pedig egy új, jóval nagyobb hajó és sekrestye kapott helyet.

A kibővített templomot 1886 novemberében ünnepélyesen megáldották, és a Boldogságos Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának új patrónusát kapta.

A hajó déli falán lévő csigalépcső három lőrése a gótikus korból maradt fenn. Számos részletet az újabb vakolat alatt rejtőzhet (pl. a presbitérium gótikus ablakai).

https://apsida.sk/c/14450/rybany

GPS: É 48° 40.140 (48.668999)
K 18° 15.440 (18.257341)

Információk: a templom a település központjában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció