Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sopjanska GredaHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Szópia (Turski grad)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Sopjanska Greda (Sopje) - Szópia

Az erőd a legészakibb házaktól északra található Sopje községben. Jelenleg bejárhatalan az aljnövényzet miatt mivel az erdőt 2010 körül kivágták.

A vár területét mély árokkal választották le az észak-dél irányú plató szélén a Dráva folyó régi kanyarulatában.  A várat mély és széles árok védi három oldalról, északi oldalát, ez az egyetlen rész mely most bejárható, természetes lejtő védi a Dráva-síkság felé. 

A központi kiemelkedés szabálytalan alakú, átmérője 45 m hangsúlyos északnyugati és északkeleti sarkokkal. Az árok az alsó részen 15-20 m széles, a felső részen eléri a 30-40 m szélességet. Részben természetes árkot használtak, melyet az erőd védelméhez igazították. 

A vár már a régebbi irodalomban is ismert volt. A partfal omlásában téglafal maradványai is látszottak, A telek tulajdonosa egy fahíd maradványaira bukkant és egy török ​​ágyú részét is megtalálta a vár területén. (Minichreiter 1979: 181).

Forrás: Tatjana Tkalčec - Rekognosciranje srednjovjekovnih gradišta na području bilogorskog kraja i Zapadne Slavonije 2011.g.- Field survey of the mediaeval earthen fortiications in Bilogora region and the Western Slavonia during 2011

 

GPS: É 45° 48.397 (45.806614)
K 17° 44.731 (17.745514)

Információk: a várterület a település északi részén földúton megközelíthető a térkép szerint.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció