Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

LadislavHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Gradina (Šumica)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ladislav - Gradina

A szakirodalomban a négyszögletű "erődöt", amelynek középső részét a bozótos benőtte, a Šumica nevet kapta. Két sánccal volt körülvéve, ill árokkal.

A Ladislav - Gradina erőd az alföld enyhén emelkedett részén, közvetlenül a Ladislav - Velika Trnava út mellett, a mai teleptől délre, egy elhanyagolt, tövissel és növényzettel benőtt ligetben található.

Négyzet alaprajzú (kb. 40 x 40 m), lekerekített sarkokkal rendelkezik, amelyek saroktornyokra vagy őrtornyokra utalnak. A középső rész enyhén mélyül, míg a szélei megemelkednek. A magaslat nagyon sérült, főleg az északi oldalon és az északnyugati sarokban, ahol látható, hogy a kár az építési célú homok kitermelése miatt keletkezhetett. Az erődöt körülvevő 10 m széles árok mélysége a környező tereptől 2-3 m, a középső magassághoz viszonyítva 3,5-4 m, a külsőn oldalain a sánc többnyire hiányzik vagy nagyrészt kiegyenlített. A B. Vikić és M. Gorenc által említett második sánc már nincs meg.

Elhelyezkedése és alaprajza alapján a késő középkor legelejéről vagy a kora újkorból (15. és 16. század vége) származó erődítményről van szó.

Forrás: Tatjana Tkalčec: Rekognosciranje srednjovjekovnih gradišta na području bilogorskog kraja i Zapadne Slavonije 2011. g.

 

GPS: É 45° 41.271 (45.687847)
K 17° 0.736 (17.012266)

Információk: közvetlenül a Ladislav - Velika Trnava út mellett, a mai településtől délre, egy elhanyagolt, tövissel és növényzettel benőtt ligetben található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció