Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TaggenbrunnAusztriaKarintia történelmi vármegye - Taggenbrunn vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Német Ludwig ajándéka révén 860-ban Salzburg lett a terület tulajdonosa. Taggenbrunnt egy kelta-római erődített telep maradványaira (Kr. e. 6. század) építtette a 12. század első harmadában Tagenus von Pongau a Salzburgi Főegyházmegye megbízásából. Taggenbrunnt először egy 1142-es dokumentum említi (Rahuinus de Takkenbrunnen),amelyet kifejezetten várként (Castrum Takenbrunne ) neveztek 1157-ben. Philipp von Spanheim választófejedelem és Ulrich von Seckau püspök közötti viszályban amely a salzburgi érsekségért folyt, az erősség 1258-ban elpusztult, majd 1268-ban újjáépítették.

Ulrich von Heunburg I. Albrecht herceg és Meinhard karintiaiherceg elleni felkelésében 1292-ben a karintiai herceg fiát,Ludvigot elfogták, és rövid ideig Taggenbrunnban tartották fogva. 1308-ban Otto von Liechtenstein-Muraut nevezték ki Karintia kormányzójává , Salzburg pedig Taggenbrunnt adta neki lakhelyéül:  Karintiát Taggenbrunn várából irányították.

1479 Leonhard von Keutschach érsek megnyitotta Taggenbrunn erődjét a magyarok előtt, akik III. Frigyes ellen harcoltak. Itt álllomásoztak. Az erősséget ezt követően a császári csapatok megrohamozták, majd lerombolták. Taggenbrunn 1494-ig maradt a császári birtokban. Ekkor Frigyes fia, I. Miksa visszaadta Taggenbrunnt a salzburgi érsekségnek. A várkomplexumot 1497-től 1503-ig modern erődítménnyé bővítették Leonhard von Keutschach érsek vezetésével, akihez a hohensalzburgi erőd végső bővítése is köthető.

 

A vár közelében magtár, és cselédházak is épületek, melyek eredeti formájukban a mai napig megőrződnek. A salzburgi gondnokok és tisztviselők 1692-ig ültek Taggenbrunnban.1796-ban írták le először Taggenbrunnt romnak. Amikor 1803-ban Salzburg szuverén fejedelemségként megszűnt , Taggenbrunn állami területté vált.

1858-ban Antonie von Reyer megvásárolta Taggenbrunnt, 1883-ban pedig a Paulitsch család birtoka lett. Ugyanebben az évben  viszont a Kleinszig család birtokába került.

2011-ben Alfred Riedl vállalkozó (Jacques Lemans Watches) megvásárolta Taggenbrunnt. Azóta a Riedl család folyamatosan újítja fel a taggenbrunni várat és a környező épületeket. A (bor)kóstoló házat három év alatt újították fel, és 2015 áprilisában nyitották meg. Időközben mintegy 45 hektárnyi szőlőtermő területet hoztak létre a taggenbrunni vár körül. A kastélyban a kiállítótermekhez kapcsolódóan órabolt és bisztró működik.

GPS: É 46° 46.306 (46.771770)
K 14° 23.401 (14.390010)

A parkolóból a várba fizetős lift visz fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Baja, erődített raktár
BajaBaja, erődített raktár
Dézsen vár, Adomány vár
SarkadDézsen vár, Adomány vár
Keresési előzmények
Taggenbrunn - Taggenbrunn vára