Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TaggenbrunnAusztriaKarintia történelmi vármegye - Taggenbrunn vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Német Ludwig ajándéka révén 860-ban Salzburg lett a terület tulajdonosa. Taggenbrunnt egy kelta-római erődített telep maradványaira (Kr. e. 6. század) építtette a 12. század első harmadában Tagenus von Pongau a Salzburgi Főegyházmegye megbízásából. Taggenbrunnt először egy 1142-es dokumentum említi (Rahuinus de Takkenbrunnen),amelyet kifejezetten várként (Castrum Takenbrunne ) neveztek 1157-ben. Philipp von Spanheim választófejedelem és Ulrich von Seckau püspök közötti viszályban amely a salzburgi érsekségért folyt, az erősség 1258-ban elpusztult, majd 1268-ban újjáépítették.

Ulrich von Heunburg I. Albrecht herceg és Meinhard karintiaiherceg elleni felkelésében 1292-ben a karintiai herceg fiát,Ludvigot elfogták, és rövid ideig Taggenbrunnban tartották fogva. 1308-ban Otto von Liechtenstein-Muraut nevezték ki Karintia kormányzójává , Salzburg pedig Taggenbrunnt adta neki lakhelyéül:  Karintiát Taggenbrunn várából irányították.

1479 Leonhard von Keutschach érsek megnyitotta Taggenbrunn erődjét a magyarok előtt, akik III. Frigyes ellen harcoltak. Itt álllomásoztak. Az erősséget ezt követően a császári csapatok megrohamozták, majd lerombolták. Taggenbrunn 1494-ig maradt a császári birtokban. Ekkor Frigyes fia, I. Miksa visszaadta Taggenbrunnt a salzburgi érsekségnek. A várkomplexumot 1497-től 1503-ig modern erődítménnyé bővítették Leonhard von Keutschach érsek vezetésével, akihez a hohensalzburgi erőd végső bővítése is köthető.

 

A vár közelében magtár, és cselédházak is épületek, melyek eredeti formájukban a mai napig megőrződnek. A salzburgi gondnokok és tisztviselők 1692-ig ültek Taggenbrunnban.1796-ban írták le először Taggenbrunnt romnak. Amikor 1803-ban Salzburg szuverén fejedelemségként megszűnt , Taggenbrunn állami területté vált.

1858-ban Antonie von Reyer megvásárolta Taggenbrunnt, 1883-ban pedig a Paulitsch család birtoka lett. Ugyanebben az évben  viszont a Kleinszig család birtokába került.

2011-ben Alfred Riedl vállalkozó (Jacques Lemans Watches) megvásárolta Taggenbrunnt. Azóta a Riedl család folyamatosan újítja fel a taggenbrunni várat és a környező épületeket. A (bor)kóstoló házat három év alatt újították fel, és 2015 áprilisában nyitották meg. Időközben mintegy 45 hektárnyi szőlőtermő területet hoztak létre a taggenbrunni vár körül. A kastélyban a kiállítótermekhez kapcsolódóan órabolt és bisztró működik.

GPS: É 46° 46.306 (46.771770)
K 14° 23.401 (14.390010)

A parkolóból a várba fizetős lift visz fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció