Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kesnyő - KšinnáSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - templom ()

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Kesnyő templom

A templomot a 13. század első felében építették, talán a ludanicei apátságból származó bencések, a gróf Cseszneky család támogatásával. A XIV. század elején a templomhajóhoz észak felől sekrestyét csatoltak, később pedig a belső tereket gótikus freskókkal díszítették. Az első okleveles feljegyzés, amely azonban csak a falu nevét ("Xynna") jegyzi fel, csak 1352-ben került lejegyzésre. A reformáció idején a templom egy időre az evangélikusok kezébe került, akik a templomhajó falai köré fából készült galériákat építettek a gyülekezet számára, amit az 1729-es egyházi vizitáció is megerősített. 1949-ben a templom leégett, miután villámcsapás érte. A belső berendezés (padok, karzat, orgona) és a tornyos tetőszerkezet megsemmisült. Az egyházközség 2009-ben támogatást kapott a felújítás elvégzésére.

https://medievalheritage.eu/en/main-page/heritage/slovakia/ksinna-st-cosmas-and-damian-church/

GPS: É 48° 48.439 (48.807323)
K 18° 20.900 (18.348331)

Információk: a templom a település észak-nyugati végében kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció