Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kaniška IvaHorvátországHorvát-SzlavónországBelovár-Körös történelmi vármegye - Décse II.

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Kaniška Iva - Décse II.

Vízalatti vár Szlavóniában

Egészen meglepő felfedezést tettem a napokban, a horvátországi Kaniška Iva község határában. Az Ilova folyó vizével táplált halastó vize alatt egy szép Árpád-kori várhely látható.

A kettős árokkal övezett, szabályosan kerek síkvidéki vár belső területe 24 m átmérőjű, a védőárkok szélessége 16-17 m.

Kaniška Iva a középkori Körös vármegyében található, annak is a 16-17. századi török hódoltság alatt elpusztult keleti felén. A környék középkori helynevei emiatt jórészt feledésbe mentek. Rekonstrukciójuk nem könnyű feladatát Engel Pál – ránk maradt török adóösszeírások segítségével – oldotta meg. Neki köszönhető tehát, hogy a mai Kaniška Iva középkori nevét tudjuk: Décse.

A középkori adatokból ismerjük, a Roh ispántól leszármazott décsei Rohfiakat. Az ő egyik váruk kerülhetett korunkban víz alá!

https://djnaploja.files.wordpress.com/2022/08/kaniska-iva-ii.-viz-alatt.jpg

GPS: É 45° 31.744 (45.529068)
K 16° 55.975 (16.932917)

Információk: alacsony vízállásnál, a település temetőjétől látható a várdomb.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció