Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Igazpüspöki, Biszkupicz - BiskupiceSzlovákiaFelvidékTrencsén történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Igazpüspöki templom

Igazpüspöki, Bán városrésze, amely a Nyitra-hegyen, a Bebrava és a Radiška összefolyása közelében található, első írásos említése 1320-ból származik. Igazpüspöki 1322-től a nyitrai káptalanhoz tartozott.

Igazpüspöki meghatározó jellegzetessége egy szakrális műemlék, a gótikus Szent Mihály római katolikus templom. Igazpüspöki plébánia első említése 1322-ből való a pápai tizedkönyvben, ekkor egy téglatemplomot említenek, amelynek gondnoka Péter plébános volt. A jelenlegi templom valamikor a 14. század első felében épült.  A Szent Mihály-templom egyhajós gótikus épület, nyugati toronnyal, északi sekrestyével és a presbitérium téglalap alakú végével. A templomot 1664-ben gótikus stílusban átépítették. Erről tanúskodik a templomtorony homlokzatán található felirat. A templom 1752-ben barokk átalakításokon esett át, ekkor a templom belsejét porosz boltozattal boltozták be.

Az átépítés során védőfalat építettek a templom köré. A fal ellipszis alaprajzú, tartóoszlopokkal megerősített, 1904-ben javították ki. A múltban a templom környékén temetkezési helyek voltak. A Szent Mihály arkangyal templom körül temető is volt, amiről több 18. századi kőkereszt tanúskodik, melyekre az 1774-es évszámot vésték.

A tornyon egy feliratos tábla található. A felirat szerint - ,,C ENEROSVS DOMINVS LADISLAVS EGRESDI DE EGRESD HANC T VRRIM FIERI CVRAVTT PROPRYS EXPENSIS IN HONOREM DEI PATRIS ET FILY ET SSANCTIET HONOR EMBEATI MICHAELIS ARCHANGELIA ANNO 1644 DIE ZOAVGVSTI,,. Lefordítva, hogy Egresdi László 1644-ben adományozta azokat az összegeket, amelyeket az Isten Atyjának és Fiának tiszteletére és Mihály arkangyal tiszteletére fordítottak. A torony alján található a templom bejárata. A toronyban lévő harang a gótikus korból, 1509-ből való.

A templom homlokzatát támfalak erősítik, szegmensíves végű ablakokkal.

A templom 1912-ben újabb jelentős szerkezeti átalakításon esett át.

A templom utolsó felújítására 1990-ben került sor, amikor a homlokzatot javították ki.

https://www.turistika.cz/mista/biskupice-kostol-sv-michala-archanjela/detail

GPS: É 48° 42.546 (48.709095)
K 18° 14.651 (18.244183)

Információk: a templom a település központjában kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció