Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzentesMagyarországCsongrád-Csanád vármegyeCsongrád történelmi vármegye - ecseri templomrom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Szentes - ecseri templomrom

A Belső-Ecser határrészen a Szentes-Szarvas körút mellett (a 19-es kilométernél), attól mintegy 150 m-re balra, a Veker-menti kisebb földháton állnak a középkori ecseri templom romjai. A templomról nagyon kevés írott emlék maradt ránk. Építésének ideje a XIII. század második felére tehető. A XIV. században az egyhajós templomhoz szentély épül. A szentély tájolása kelet-délkelet irányú. Valószínűleg egy tornya volt (1733-ban egy bizottság járta be Békés és Csongrád vármegye területét, hogy a romokat és a puszta földeket összeírja. A templom tornya ekkor még állt, 1752-ben rogyott össze. Falazata vegyes (darázskő és tégla), a falazási technika a román stílusra jellemző. A szentély nyolcszögletű, mely három oldalával apszist képez a hajóval. A templomhajót a szentélytől diadalív választotta el. Az egyetlen szentélyhez épített támpillér valószínűleg későbbi hozzáépítés. A déli oldali bejárat fölött egy gótikus ablak töredéke jelenleg is látható. Az északi fala tömör. A templom főbb méretei: a hajó belső szélessége 6,6 m, belső hossza 8,6 m, a szentély belső hossza 5,3 m, a templombelső területe 80,19 négyzetméter. A falak magassága a legmagasabb helyeken eléri az 5,2 métert. A templom védőszentje jelenleg nem ismert.

A templomról Gyalus László készített felmérési rajzot 1898-ban. Ebből az időből származik a Farkas Sándor-féle két dagerrotípia, melyeken a templomfalak még kevésbé pusztult állapotban láthatók, jól kivehető a diadalív is. A rom körül a XX. század elején Csallány Gábor legendás hírű szentesi múzeumigazgató végzett ásatásokat. Összesen hat Árpád-kori (I. András uralkodása idejéből) sírt tárt fel. A jelentősebb régészeti feltárást Pamer Nóra vezetésével 1961 –ben végezték. A beszámoló szerint a templom padozata terrazzo volt, melynek egy részét a szentélyben találták meg. A falakon falfestéstöredéket is találtak, sajnos ezek már nem fellelhetők. A templom falait 1961-ben az Országos Műemlékvédelmi Hivatal konzerválta, valamint kiegészítette, a falakon található lőrésszerű nyílások a falak kitámasztását szolgálták. 

Forrás: Móra József: Gondolatok az ecseri templomrom falai tövében In.: Honismeret, 2016 (44. évfolyam) 2016 / 3. szám

GPS: É 46° 45.319 (46.755318)
K 20° 23.354 (20.389229)

Információk: a Szentes-Szarvas közötti út mellett (a 19-es kilométernél), attól mintegy 150 m-re északra, kereshetők fel a középkori ecseri templom romjai. 

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció