Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

BakićHorvátországHorvát-SzlavónországVerőce történelmi vármegye - Terbenye (Gradac)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Bakic-Terbenye

A vár Bakić falu déli végétől körülbelül 300 méterrel nyugatra található. A hely erdővel borított ligetben helyezkedik el. A lelőhely a vízfolyás (4 m széles) kanyarulatában található, amelyet a jelek szerint a középkorban mélyebbre ástak és szabályoztak, így a nyugati és a déli oldalon második árokként szolgál. A központi kiemelkedés ovális alakú, hangsúlyos északkeleti és északnyugati sarkokkal. A központi kiemelkedés széle mentén található magasított, 5-6 m széles sánc, amely mintegy 3 m-rel magasabb a környező terepnél és 80 cm-rel alacsonyabban, mint a középső kiemelkedés platója. A középső kiemelkedés belső platójának méretei: 24 (É-D) x 30 m (K-Ny), azaz teljes szélessége a sánccal együtt kb. 30 x 36 m. A 6 m széles, vízzel feltöltött védőároknak északnyugati és délkeleti oldalán kifolyói vannak, ami lehetővé tette a belső árok feltöltését a környező vízfolyásból származó vízzel. 

Forrás: Tatjana Tkalčec - Rekognosciranje srednjovjekovnih gradišta na području bilogorskog kraja i Zapadne Slavonije 2011. g.-Field survey of the mediaeval earthen fortiications in Bilogora region and the Western Slavonia during 2011

GPS: É 45° 44.182 (45.736359)
K 17° 41.207 (17.686787)

Információk: a vár Bakic település déli végénél levő temetőtől nyugati irányba induló földúton közelíthető meg.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció