Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bereck - Bretz - Brețcu-AngustiaRomániaErdély és PartiumHáromszék történelmi vármegye - Venetúrné vára (Angustia)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Bereck, Venetúrné vára, Angustia római castrum

A Keleti Kárpátok Nemzeti Múzeuma és a frankfurti Archeológiai Intézet röntgenfelvételt készített az Augustia nevű római castrum maradványainak felkutatására Bereck északkeleti szélén, a Micske-bérc előfokán. Az elmúlt hetekben végzett kisebb ásatások azt bizonyították, hogy valóban itt épült fel a római limest őrző katonai tábor. Az ásatások a jövőben folytatódnak, a régészek a castrum teljes kiemelését tervezik — mondta el a Székely Hírmondónak Dimény Zoltán polgármester.

A fent említett római castrum Bereck északkeleti szélében, a Micske-bérc előfokán állott. Ez mind az irodalomban, mind a köztudatban Venetúrné vára néven ismeretes. “Volt valamikor régen egy özvegyasszony, Venetúrné volt a neve. Büszke, gőgös asszony volt” — meséli a legendát Benedek Elek. “A szegény emberekkel szóba sem állott. Fia távolban volt, s mire hazajött, anyja új várat épített a régi helyébe. Miért bántád őseink lakját? — kérdezte a fiú. Lesz-e olyan erős, amilyen a régi volt? Az én váram olyan erős — felelte az anya, hogy még az Isten sem tudja bevenni! Szava felhallatszott a Mennyekbe. Lőn szörnyű mennydörgés-villámlás, a vár összeomlott. A nép pedig még most is látni véli a gőgös asszonyt kőbékává változva, eltűnt vára maradványainak romjain.”

Újjászülethet a legendás Venetúrné vára - Székely Hírmondó, 2010. június 17. 

https://tortenelemportal.hu/2010/06/ujjaszulethet-a-legendas-veneturne-vara/

GPS: É 46° 3.063 (46.051056)
K 26° 18.776 (26.312931)

Információk: a vár a település észak-keleti részén kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció