Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GarábMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - kolostor

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Garáb kolostor

Garáb

A honfoglalás utáni időkben a Kökényes-Radnót nemzetség birtoka volt a környék, akik még 1179 előtt premontrei kolostort alapítottak itt. Az oklevelek tanúsága szerint a falu 1265-ben a Szent Hubertusz-ról elnevezett helybeli premontrei monostor birtoka volt.

1436-ban azonban megszűnt az itteni rendház és az ipolysági premontrei monostor tulajdona lett. 1446-ban bizonyos Palásti Radó Sámuel birtokolta, majd 1447-ben Hunyadi János, Magyarország kormányzója Vingárti Geréb Jánosnak adományozta. A község 1478-ban a zagyvafői uradalom része volt.

A török idők és az egész megyére kiterjedő várháborúk garábi története ismeretlen. Tény viszont, hogy a törökök kiűzése után, 1688-ban a besztercebányai jezsuiták birtoka lett a község, és a településen található barokk stílusban épült római katolikus templomot is ők építették.

Nevezetességei

A községben 1171-ben premontrei apátságot alapítottak. A Garábi apátság 1436-ban elnéptelenedett, de néhány fala még 1797-ben is állt. Az apátság birtokait később a jezsuiták kapták meg, akik felépítették a mai kis templom elődjét. Ezt 1788-ban felújították, majd a Historia Domus szerint 1804-ben újjáépítették. 1920-ban leégett, akkor tornyát is fel kellett újítani.

Régen a szent helyeket, templomokat különleges energiákkal bíró helyekre építették. Garáb alatt fekszik egy fehér kövekből épült ezeréves apátság romja.

A korábbi ásatások során a falak alapjait megtalálták, de betemették. A faluban létezett egy templom és apátság is. Nagyon nehéz feltárni a régi romokat mert a lakosság elbontotta az elnéptelenedett apátságot és saját házakat épített a kövekből.

A talajba leásva 1-1.5 méteren gyakran találni elszenesedett maradványokat vagyis a falu többször is leégett. A település felső részén a föld alól gyakran előkerülnek régi sírok és csontok. Az ásatások során találtak Árpád kori cserépmaradványokat is.

A hely emberemlékezet óta lakott település volt. Ezt bizonyítják a környéken lévő Kerek-bükk, Macska-hegy kősáncai is amit a késő bronzkor és korai vaskor emberei építettek.

https://shangrila.grabensia.hu/index.php/hu/grabensia/a-falu-tortenete

 

GPS: É 47° 58.638 (47.977306)
K 19° 38.532 (19.642202)

Információk: a templomrom a fogadó, Petőfi u. 35, udvarán kereshető fel.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció