Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

FehérvárcsurgóMagyarországFejér vármegyeFejér történelmi vármegye - Keresztes-hegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Fehérvárcsurgó - Keresztes-hegy

Fehérvárcsurgótól északnyugatra fekszik Balinka falu; a két települést a Gaja patak köti össze, amely a rendkívül meredek oldalú Széles-árok (más néven: Gaja-szurdok) nevű völgyben folyik. A völgy a két település között félúton több ívű kanyart vet, amelynek egyik íve fölött délnyugatra található a Kereszteshegy, tszfm. 255 m. A hegy platója erősen tagolt, kelet felé több tereplépcsővel erősen lejt és két széles ágban végződik, a hegyoldalak rendkívül meredekek. Jelenleg az egész platót hosszában középen vadvédelmi kerítés választja ketté. Az északkeleti végében sziklás környezetben, 217,6 m-es magasságban kereszt áll.

A plató rendkívül keskeny és bemélyedő gerinccel kapcsolódik a nyugat felé elterülő nagy fennsíkhoz. Ez az egyedüli bejárat a Keresztes-hegy területére, melyet rövid sánccal zártak le. Más erődítésnek a Keresztes-hegy egész felszínén nincs nyoma. A platónak legtöbb helyen nincs határozott pereme, ezért az őskori telep kiterjedését nem lehet pontosan meghatározni. Hossza kb. 450 m, kiszélesedő kétágú keleti végének átmérője kb. 300 m.

1950-ben Nováki Gyula járt a helyszínen. A keskeny gerincet lezáró, 20 m hosszú sáncot említi, belső magassága 2 m, külső magassága 4 m. Újkori kocsiút vágta át az északkeleti végét, a sánc keresztmetszete jól látható volt: 30 cm vastag termőföld alatt kaviccsal kevert, vöröses földtöltés következett. Nováki ezután többször is bejárta területet, utoljára 2003-ban. A rövid sánc metszetében még jól látható volt, hogy azt természetes, sziklás kiemelkedés magasításával alakították ki. A helyszínen csak a sáncot mérte fel, a belső terület rajza az 1:10.000-es térkép átvételével készült (37. ábra). Több helyen találni a felszínen őskori cserepet, a meghatározható darabok a kora vaskorba tartoznak. A földvár a szomszédos Kis-Várhegyhez hasonlóan feltehetően a kora vaskorból származik.

Forrás: Terei György – Nováki Gyula – Mráv Zsolt – Feld István – Sárközy Sebestyén - Fejér megye várai az õskortól a kuruc korig - Castrum Bene Egyesület – Civertan Bt., Budapest, 2011 - 57 oldal

 

GPS: É 47° 18.213 (47.303555)
K 18° 13.150 (18.219172)

Információk: Fehérvárcsurgótól ÉNy-ra van a Gaja-szurdok kirándulóhely túraösvényeinek kiindulópontjában kiépített parkoló. Innen indul a kék kereszt, majd kiválik belőle a kék háromszög jelzésű túra út amely a Keresztes-hegyre vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
vár a Borsova szigetén
Dolhavár a Borsova szigetén
Keresési előzmények
Fehérvárcsurgó - Keresztes-hegy