Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

FriesachAusztriaKarintia történelmi vármegye - Geyersberg vára (Geiersberg)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Geyersberg vára a karintiai Friesach város északi szélén, egy meredek sziklán áll. A szikla három oldalról meredeken lejt,csak nyugatról egy lapos nyeregben vezető úton lehet megközeleni a várat. A vár bejáratát 3 kapu biztosította.

A létesítmény magántulajdonban van, és nem látogatható.

Az eredeti épület építése a becslések szerint 1130-ra, I. Konrád salzburgi érsek idejére nyúlik vissza. A vár a 13. század óta a székesegyházi hivatalhoz volt kötve. A várat először 1271-ben említi egy oklevél.  Mikor a Gurk püspök elleni viszály során ostrom alá vették a Petersberg-i erődítményt, a Geiersbergen épített várat  használták támaszpontul. Ekkor Girsperch, ahogy akkoriban Geiersberget hívták, már egy salzburgi hűbérbirtok volt, amelyet Friedrich választott érsek Wulfing von Stubenbergnek adományozott. 1299-ben Liebhard der Raspe salzburgi miniszter lemondott az erődítésre vonatkozó követeléseiről 80 Friesach-i márka megfizetése fejében, amelyet ismét egy Konrad nevű érsek vett át.

1480-ban a magyarok a salzburgi érsekkel szövetkezve, Hans Haugwitz von Biskupitz kapitányuk alatt elfoglalták  a karintiai salzburgi birtokokat,köztük Geiersberget is. Tíz évvel később ezeket visszaadták az egyházmegyének. A vár gyakran szolgált a megfelelő székesegyház hivatalos rezidenciájaként.

 

A 17. század közepe táján egy tűzvész jelentős károkat okozott. 1690-ben jelentették, hogy Johann Andrä Auer hűbérbe vette Johann Ernst érsektől a leégett kastélyt, majd kijavítatta. Ezután gyakori tulajdonosváltások következtek. A palotaszárny azonban már 1750 után lakhatatlanná vált.Csak a románkori templom és a késő gótikus Szent Anna-kápolna élte túl az évszázadokat szinte sértetlenül. 1838-tól a Werdenegg Lovagrend volt a tulajdonosa a félig romos épületnek. 1912-ben Wilhelm von Dietrich klagenfurti gyógyszerész részben historizáló stílusban átépítette. Azonban alig húsz évvel később az új épületeket borzalmasnak ítélték meg, így a vár akkori ura, dr. Bruno Tetmayer mérnök megpróbálta kijavítani a legrosszabb építészeti bűnöket, és középkori megjelenést kölcsönözött a lakóépületnek. Ekkor a harmadik emeleti ablakok előtti széles fafolyosót eltávolították és szűkebb formában közvetlenül a tető alá építették át. Emellett a stílusos, toronyszerű, monumentális csuklyástetős lépcsőház helyére adaptált lépcsőtorony került. 1957-től Geiersberg Herbert Mayerhoffer tulajdona volt, aki a gondozott rezidenciát lakóépületnek használta.

 

GPS: É 46° 57.374 (46.956230)
K 14° 23.945 (14.399090)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció