Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Torda - TurdaRomániaErdély és PartiumTorda-Aranyos történelmi vármegye - Potaissa

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Torda - Potaissa

Torda városának egyik legfontosabb történelmi és régészeti emléke a makedón 5. légió Potaissa római tábora, a Várdombon. A tábort ez a légió építette 168-ban.

Potaissa volt a leghosszabb ideig működő légiótábor Dáciában. A téglalap alakú erődítmény 23,4 hektárnyi területet foglalt el, és 5000 katonának adott otthont. A falak 1,7-2 m szélesek voltak, és habarcsból és kőből épültek. A falak előtt egy széles, 12 méter széles és 3 méter mély vizesárok húzódott. A várban két kereszteződő utca (Via Praetoria, Via Principalis) és 4 kapu (Praetoria kapu, Decumana kapu, Principalis Dextra kapu, Principalis Sinistra kapu) volt. A tábor legfontosabb épülete (Principia) a parancsnokságé volt (közel 1 hektár).

A Tordai Történeti Múzeum és a kolozsvári "Babes-Bolyai" Egyetem által elvégzett konszolidációs-konzerválási munkálatok között fontos nevezetességek, mint például: az Északnyugati torony, egy védelmi fal-torony, a "Decumana" kapu és a "Principia" épület, ma már bejárhatók.

GPS: É 46° 34.179 (46.569649)
K 23° 46.393 (23.773214)

Információk: a tábor a település nyugati részén közelíthető meg: a "Mihai Viteazu" Nemzeti Kollégium mellett elhaladó úton és egy másik úton a DN1 felől, a Romana utcán.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció