Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MautbrückenAusztriaKarintia történelmi vármegye - Glanegg vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

A glaneggi várrom a Glan völgy közepén található Glanegg községben, Karintia tartományban Ausztriában. A Glanegg-kastély a harmadik legnagyobb történelmi erődítmény Karintiában a Hochosterwitz-kastély és a Landskron-kastély után.

Az impozáns, kiterjedt erődítménynek eredetileg a Glantalon való áthaladás ellenőrzése volt a feladata. Az épület sokféle építészeti elemből áll, a román kortól a reneszánszig. A vármag román stílusú.

Glanegg várát először 1121-ben említik az okiratok: Az első tulajdonos III. Heinrich karintiai herceg volt, az Eppenstein nemesi családból. 1122-ben bekövetkezett halála után unokaöccse,Bernhard von Spanheim gróf örökölte a várat. Ő unokaöccsére, a stájer III. Ottokár őrgrófra hagyta. Fia, IV. Ottokár herceg 1192-ben bekövetkezett halála után V.Lipótra hagyta a várat. 1473 és 1478 között a Glan-völgyet is török betörések fenyegették, de a törökök nem tudták elfoglalni avárat. 1534-ben I. Ferdinánd volt a birtokos, de nagy adósságai miatt II. Ulrich von Ernaunak kellett zálogba adnia ,  aki a várat lakópalotává alakította. 1588-ban örökösei a Glanegg-birtok teljes jogú tulajdonosai lettek. Az Ernauerek és a Seenuhok k után a birtok 1713-ban Stampfer grófhoz került, aki megépítette az első utat a Glantalon keresztül. A hatodik koalíciós háború idején 1813-ban a várat ismét védelem alá helyezték, de háborús cselekmények nem történtek. 1818-ban Hirzegger von Ossiach bíró vásárolta meg a várat, akinek lánya, Josefine egy Mr.Klinzerhez nevű kereskedőhöz ment feleségül,  a Glanegg-vár volt a hozománya. Egy 1850-es rajzon a vár még teljesen ép állapotú. Hanyatlása csak 1860 után kezdődött, amikor a borkereskedő és Bregenz polgármestere, Anton Kinz tulajdona lett. II. József császár által a 18. század végén bevezetett tetőadó miatt eltávolíttatta az erődítmény tetőit és minden fa elemét.eltávolították. Nyilvánvalóan a komplexum egy része még a 19. század vége felé is lakott volt. A romok ma a Zwillink család tulajdonában vannak. 1996-ban Glanegg önkormányzata 25 évre bérbe kapta a várat, és átadta a "Burgverein Glanegg" nevű egyesületnek, aki gondozza és üzemelteti az épületet.

GPS: É 46° 43.600 (46.726669)
K 14° 10.800 (14.180000)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció