Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pomogy - PamhagenAusztriaBurgenlandMoson történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Pomogy, vár

Pomogy (Pamhagen - Neusiedl am See) településtől 4 km-re északra, sáncokkal és árokkal övezve, szigetszerűen emelkedik ki a mocsaras pusztából az egykori vár.

A helyet ma is "Burg"-nak hívják. A vár dombjának magassága 2-3 méter, belső négyzet alakú területének nagysága 15 x 22 méter, melyet 2 méter mély árok vesz körbe. Az északi oldalon az árkot a mezőgazdasági művelés mára javarészt elpusztította.

DK-i és DNy-i sarkában félkör alakban hajlik, így itt kör alakú torony állhatott. Az erődítés eredetének és keletkezésének ideje homályba vész. Többen feltételezik, hogy egy megerősített Nádasdy-kastély állt ezen a helyen. Jókai Mór a "Névtelen vár" című regényében örökítette meg ezt a helyet.

A településsel Pomog néven találkozunk először az írásos emlékekben 1268-ban. Későbbi megnevezései Pomagh, Pomuk, míg 1659-ben már Pomogy néven fordul elő. Német nevének említése 1674-ből való.

A terület a 13. században soproni várbirtok, majd a 14. században a Nagymartoni-Fraknói grófok tulajdonába került. A Nádasdyak 1554-ben jelentek meg Pomogy határába., amikor halászati jogot nyertek a Fertőn. A kutatók ezzel az eseménnyel hozzák összefüggésbe a pomogyi vár keletkezését.

1675-ben a terület az Eszterházy-uradalomhoz került, így mint az udvarhű főúr többi birtoka, Pomogy is a kuruc támadások célpontja volt a 17. század végén és a 18. század elején.

A vár területe napjainkban rendezett. A belső rész DK-is sarkában egy modern installáció, míg a DK-i árokrészben információs tábla került kialakításra.

Források: 

Juhász László - Burgenland, Várvidék - Antológia Kiadó - 1999. 3. kiadás, Lakitelek

Harald Prickler: Burgen und Schlősser im Burgenland (ford.: Jakab József)

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 43.757 (47.729279)
K 16° 54.122 (16.902033)

Információk: A vár a falutól északra, a szántóföldek között fekszik. A Steppentierpark-ig műúton haladva, majd innen földutakon jól megközelíthető. Turistajelzés nincs.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció